Тайни за красота от Древна Индия

12
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Само се замислете колко пъти сте поглеждали с (не)благородна завист към дългата гъста коса, чистата матова кожа и младежкия външен вид на индийките. Тази прелестна фасада обаче не се дължи единствено на гени, а на това, че дамите от източната страна стриктно следват рецепти за красота, наследени още от Древността. А ето и най-интересните сред тях:

Нийм Познато и като индийски люляк, растението нийм намира изключително широко приложение в натуралната индийска козметика, поради свойството си да почиства и тонизира кожата, регулирайки отделянето на себум. Също така е и изключително добро противопърхотно средство.

Амла Изключително богатото на витамин С масло от амла е сред любимите продукти за разкрасяване на индийките . Най-често те го влагат в грижите си за косата, тъй като притежава едновременно подхранващо, овлажняващо и противопърхотно действие.

Сандалово дърво Още от древни времена индийките използват пудра от сандалово дърво, за да ексфолират кожата на лицето и тялото си. Също така я влагат в състава на маска срещу черни точки, включваща още мед или пък прясно мляко.

Thinkstock/Guliver Куркума Освен в индийската кухня, ярката подправка е залегнала и в основите на местните традиции в натуралната козметика. Куркумата може да бъде използвана като ексфолиант за лице, а смесена с бадемово масло е подходяща и за ексфолиране на тялото. Притежава отлични противопъпкови и противобръчкови свойства.

Брашно от нахут Друго любимо ексфолиращо средство на индийките, което също така се влага и в състава на натурални сапуни, лосиони за тяло и маски за коса. Ако пък смесите брашно от нахут с малко киселина, например сок от лимон, ще получите чудесно почистващо средство за лице.

Шикакай Пастата шикакай се извлича от определен вид акация и може напълно да замести както шампоана, така и балсама. Това се дължи на факта, че притежава едновременно почистващи и омекотяващи свойства.

Шафран Изключително богатата на антиоксиданти и калий подправка е високоценен от индийките козметичен продукт с действие срещу акне, пигментни петна и суха кожа.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!