Колит (възпаление на колона) при кучето (Симптоми и диета)

13
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

08.04.2014

Колонът е участък от дебелите черва на кучето. Причините за възпалението на колона варират от бактериални инфекции, паразитни инфестации, наличие на чуждо тяло и дори приложение на някои лекарствени средства. Ако кучето ви има продължителна диария и показва напъни при дефекация (тенезъм), има реална вероятност то да страда от някой от видовете колит. Кучета от породата боксер са предразположени към колит и по тази причина трябва да бъдат редовно наблюдавани и изследвани за болестта особено до 2-та си година.

 

Симптоми  Диарията е най-честият симптом, наблюдаван при възпаление на колона. Тя обаче не е типична само за това заболяване и трябва да се разглежда заедно с другите признаци, които проявява животното. Насочващ към колит симптом, в комбинация с диарията, е честата дефекация. Животното се изхожда често и по малко, като в някои случаи се напъва (проявява тенезъм). При хроничните случаи на колит изпражненията съдържат кръв и слуз. Повръщането при кучета, страдащи от възпаление на колона, се среща в около 30% от случаите. Загубата на тегло въпреки увреждането на червото, намаления прием на хранителни вещества и диарията е рядкост. Това обаче не може да се каже за типичния за боксерите хистиоцитен улцеративен колит, който се съпровожда с липса на апетит (анорексия) и  отслабване.

 

Диета  В зависимост от препоръките на ветеринарния ви лекар, може да се наложи да подложите кучето с колит на гладна диета за 24 до 48 часа. Установено е, че някои видове колит се повлияват от диета, богата на фибри – те стимулират мускулатурата на червата и техния конрактилитет, благоприятстват свързването на излишната вода, с което намаляват диаричните изпражнения. Предлагането на храна, съдържаща протеин, какъвто кучето до момента не е приемало, би могло да се окаже терапевтично.

 

Колит при кучето – Същност и причини

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Защо кучето ми повръща?“

„За странните апетити на кучето и яденето от земята“

„Първа помощ за кучета (Отравяния)“