10-те най-умни животни в света

29
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Животни

Таксономично всички животни принадлежат на царство Анималия, а в подцарство многоклетъчни (Метазоа) се класифицират много и различни видове, разнообразни по устройство, форма, начин на живот и др. Когато говорим за „интелигентност“ при животните, тя може да бъде инстинктивна, рационална или в следствие на обучение. Разбира се, да се определи интелигентността им е изключително сложно, защото трябва да се вземат под внимание различни фактори като мислене, разбиране, обработка на информация, разсъждения и др. И макар да има различни степени на интелигентност, възможно е да се разбере кои животни имат повече умения от други. Да видим класацията.

10. Октоподът – най-интелигентното безгръбначно

Октоподът е един от най-умните морски обитатели. Калифорнийският гигантски октопод (Enteroctopus dofleini) е най-големият в света. Той използва пипалата си, за да се движи, да разучава нови територии, да търси храна. Учените го квалифицират като най-интелигентното безгръбначно животно в света. Октоподът има силно развита нервна система и умствена способност. При лабораторни тестове е установено, че има необикновени заложби като чувство за самосъхранение и способност бързо да се адаптира към заобикалящата го среда.
 

9. Гълъб – пратеникът на съобщения

Гълъбите се смятат за опасни вредители в цял свят и това е една от причините да бъдат включени в много лабораторни научни изследвания. Много от тези изследвания са съсредоточени и в опознаването на този вид птици, благодарение на което знаем много интересни неща за тях. Известно ни е, че гълъбите са високо интелигентни – някои от тях могат да различат снимки, които са видели дори преди години, да се разпознаят в огледало, и ако са научени да пътуват на дълги разстояния.
 

8. Катерица – предпазливото животно

Катерицата има невероятната способност да съхранява зрителна информация. Тя може да изследва място и да разработва стратегии, които като цяло са от основно значение за храненето и оцеляването й. Една от характерните особености на тези гризачи, на която изследователите обръщат особено внимание, е интелигентността, с която събират, съхраняват и разпределят храна си, така че да им стигне във времето, когато климатичните промени се превърнат в техен основен враг.
 

7. Прасето – способно да победи всички

Както дивите, така и домашните прасета са много интелигентни животни, които се открояват със способността си да се адаптират към всякакъв вид екологични условия, за да оцелеят. Абсолютно във всички региони, където прасето е въведено от човека, това животно се е състезавало с местните видове и е унищожило много от тях, за да се изкачи нагоре във веригата. Тази забележителен резултат е следствие на неговата интелигентност и способност да оцелее във всяка ситуация.
 

6. Гарванът – най-умната птица

Гарваните са не само невероятни птици, но и едни от най-интелигентните видове животни, които съществуват в света. Те имат уникални методи за комуникация, много подобни на нашите, имат дълга памет, демонстрират емпатия към себеподобните, образуват силни и трайни социални връзки, способни са да разрешават проблеми, пред които са изправени, имат силно развита система за комуникация, а някои видове могат да изговарят човешка реч.
 

5 Слонът – толерантният бозайник

Всички знаем за огромния капацитет за съхранение на информация и памет, които притежават слоновете. Благодарение на изучаването на поведението на слоновете, днес знаем, че те почистват храната си, ако има вероятност да е опасна за тях, използват инструменти в дивата природа, могат да броят. Също така слоновете могат да бъдат обучавани, да се подчиняват на заповеди, издадени от човек, но най-забележителното и любопитното в тяхното поведение е, че демонстрират толерантност и състрадание към други видове с по-малък размер от техния.
 

4. Орангутанът – безспорният интелигент сред хоминидите

Макар да не е новина, големият капацитет на маймуните никога не престава да ни учудва – те са сред най-интелигентните животни в света. Орангутаните използват инструменти за разрешаване на различни проблеми, имат високо развита комуникационна способност, образуват тесни и силни социални връзки, които поддържат цели общности и всичко това е възможно, благодарение на невероятните им познавателни способности.
 

3. Делфинът – най-умният воден обитател

Това е най-интелигентното морското животно, което съществува. Делфините са силно социални, способни са да разрешат различни видове проблеми, имат развит „език“, който им позволява да общуват с голям успех. В естествената им среда използват инструменти и различни стратегии за улавяне на плячка или при защита от опасност. Правят секс за удоволствие.
 

2. Шимпанзето – нашият брат

Шимпанзето е животното, което винаги е пленявало човека, може би, защото е най-близко по интелект до този на човека. Те използват инструменти постоянно, могат колективно да ловуват и събират храна, където всеки член на групата поема и развива определена роля. Шипанзетата правят различни знаци, за да общуват, имат усъвършенстван език и голяма памет. Може би най-изненадващо при тях е способността им да се използват символи по отношение за обекти и да комбинират символи в последователност, за да създадат сложна идея.
 

1. Човекът –  на върха на царство Анималия

Очевидно е, че няма много неща за обяснение. Човекът е най-интелигентният вид на Земята.