Вануату – разнообразие и традиции – тема за Вануату – Idi.bg

23
Добави коментар
tao
tao

Вануату е държава в Тихия океан, разположена върху група острови. Тя е изключително разнообразна от гледна точка на културата, като това е резултат от прилив на имигранти от други тихоокеански държави, които в продължение на 3000 години се заселвали в страната. Въпреки че повечето дошли от Меланезия, някои от тях са полинезийци – те са по-едри и с по-светла кожа. Всяка следваща вълна от имигранти донесла със себе си необходимите за оцеляване инструменти, земеделски култури, дървесен разсад и най-важното животно – прасето. То играе изключително важна роля за живота на острова, защото с него са свързани религиозните ритуали на местните хора.

Хилядолетия наред естествените природни граници, огромните водни площи, гъстата джунгла и планинските местности довели до обособяването на различни групи, някои от които с общ етнически произход. Това понякога ставало причина тези групи да воюват помежду си, но също така станало причина за развитие на доста различни общества и политически системи. А когато европейците започнали да търгуват с местното население, те често се възползвали от вътрешните противоречия.

Днес в страната съществуват четири основни области от културна гледна точка. На север живеят две отделни общности, където мъжете и жените могат да си „купуват“ статут в обществото. Колко заможен е един човек обаче зависи не толкова от това какво притежава той, а от това колко се раздава за другите. В централните части преобладава населението от полинезийски тип, където наследственият водач има голям авторитет и управлява хората, които са разделение в различни йерархични групи. В южните острови, и по-специално Тана, титлите се дават на определени мъже, които стават водачи, и техният статут им дава правото да притежават не само земя, но и цели социални групи. Жените имат много нисък социален статут, за разлика от островите Амбае и Шеферд, където жените могат да стават дори водачи на населението.

Едно нещо обаче е общо за всички острови, а именно това, че определени етапи от човешкия живот като раждане, придобиване на социален статус, сватба и смърт се отбелязват с ритуали. На тях присъстват роднините, а те са доста на брой.

Изкуството, което има най-различни прояви – от украшения за тялото и татуировки до сложни маски, шапки и дърворезби, също е много важна част от ритуалите и социалния живот на хората. Културата на местното население изобилства от митични легенди, свързани с изригвания на вулкани, природни образувания и феномени. Дори днес различни природни явления се обясняват с поведението на отделни индивиди, които са разгневили дадени духове.

Що се отнася до икономиката, тя се базира на земеделската продукция. Сред основните храни попадат кореноплодните растения и сезонните плодове. На някои места части от джунглата са разчистени и превърнати в обработваеми площи, а там, където има изобилие от вода, земеделските култури се засаждат върху тераси от земя и скали. Както вече стана ясно, прасетата също са важни за икономиката, като те се използват не само за храна, но и служат като символ на престиж.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 408 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност