10-те най-интересни дестинации за май’ 2014

10
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 22.04.2014

Май е най-подходящият месец за екскурзии и обиколки до нови места. Нито е студено, нито е много горещо. Хубаво време и разцъфнала пролет. Освен това имате прекрасна възможност за пътешествия в дните от първи до шести май, които са официални почивни дни у нас. И този месец подбрахме за вас 10 от най-интересните места и събития, които може да посетите през май. Сред топ дестинациите на месеца е италианската провинция Тоскана, която привлича с богатия избор на възможности за почивка, наслада и забавление. Португалия не е много популярна туристическа дестинация за българите, но пътуването до най-южната й провинция – Алгарве, наистина си заслужава.

Виж още: 10-те най-интересни дестинации за април’ 2014 10-те най-необикновени места за отсядане през 2014 г.

За сметка на това пък следващата дестинация е сред най-достъпните. Брайтън е съвсем близо до британската столица и почти през целия май там се провежда фестивал на изкуствата. И още нещо, което не е за изпускане – “Белите нощи“ в Санкт Петербург. Не само заради природното явление, но и заради културния фестивал и цялата изящност на града. Истински празник за футболните запалянковци с финала на Шампионската лига в Лисабон, концерт на Джъстин Тимбърлейк в Истанбул, бой на крави в Швейцария, кино фестивалът “Златната палма“ в Кан, парти в Ибиса и Нощ на музеите в Берлин. Ето и подробностите за всичките 10 дестинации в Европа, които ви препоръчваме за екскурзия през месец май.

1. Тоскана, Италия За Тоскана е говорено и обяснявано много. А пък и да разкажеш за това място в няколко изречения е трудна задача. Пригответе се за истинско изживяване и наслада за сетивата. Не пропускайте региона Кианти, световноизвестен с винарските си достойнства, зашеметяващо красивата Сиена и, разбира се, отделете време и за прекрасната Флоренция. От 2-ри май там стартира ежегоден музикален фестивал. Сред местата, на които да отделите внимание са и Сорано, градчето Пандзано с впечатляващ историческият център с ранносредновековен замък, ренесансовият дух на Кастелина, “Градът на изящните кули“ – Сан Джиминяно, “Градът върху хълма“ – Монталчино.

2. Алгарве, Португалия На самия край на Европа или “Finis terrae – Краят на света“, както са го наричали през Средновековието, Алгарве е едно от най-живописните места на европейското атлантическо крайбрежие и една от най- романтичните туристически дестинации в Европа. Като туристическа дестинация набира все повече популярност заради множеството плажове, средиземноморския си климат, сигурността, вкусна храна и сравнително ниските си цени.

3. Combat des Reines (Битката на кралиците), Швейцария „Битката на кралиците“ е традиционното годишно състезание провеждащо се всяка година през май, а тази между 2 и 4, в западния швейцарски кантон Вале. Вале е дом на уникална порода крави, наричани Hérens или Eringer. Представителите на това семейство са много здрави като порода, а самата битка е съревнование по между им за установяване на лидерство в стадото.

4. Brighton Festival, Англия Брайтън е английски морски курорт на 90 км южно от Лондон, който приема милиони туристи годишно. Брайтънският фестивал е ежегоден празник на музиката, театъра, танца, изкуството, цирка, литературата и киното. Той ще се проведе по традиция в три седмици: тази година от 3 до 25 май. В 48-мото му издание като гост директор на фестивала е поканен Hofesh Shechter – хореограф, музикант и изпълнител. А неговата трупа ще открие събитието с най-новия си спектакъл „Sun“. Не пропускайте да разгледате Кралският дворец в града, резиденция на трима британски монарси.

5. Международен филмов фестивал Кан, Франция Френската Ривиера винаги е топ дестинация, но в случая и място на действието на най-популярния филмов фестивал. 67-то му издание ще се проведе от 14 до 25 май. 18 пълнометражни игрални филма ще се състезават за „Златната палма“ в това издание. В програмата на фестивала ще участват новите филми на режисьори като Томи Лий Джоунс, Дейвид Кроненбърг, Мишел Аназависиюс, Атом Егоян, Жан-Люк Годар и др. Събитието ще бъде открито с разширена версия на биографичната драма „Грейс – принцесата на Монако“ на Оливие Даан, с участието на Никол Кидман, която влиза в ролята на американската актриса и принцеса на Монако – Грейс Кели. Не пропускайте да се разходи из Ривиерата и посетете очарователния Антиб, Ница и Монако, които са съвсем близо до Кан.

6. Нощ на музеите, Берлин, Германия Традиционно през май се провежда Международният ден на музеите. В немската столица той се отбелязва от 1997 г. Тази годи на 17 май над 100 музея ще отворят врати за всички желаещи да се възползват. В Берлин входът не е безплатен и става с общ билет, който дава достъп до участващите музеи, както и до градския транспорт и струва 18 евро. Берлин се слави със своите неизчерпаемо богати колекции от произведения на изкуството. Само „Островът на музеите (Museunmsinsel)“, може да ви отнеме повече от денощие да разгледате петте му исторически музея.

7. Бели нощи, 23 май – 10 юни, Санкт Петербург, Русия Най-добрият период за посещение на Санкт Петербург е по време на т.нар. „бели нощи“. Тогава залязващото слънце се спуска зад хоризонта не повече от 9 градуса и вечерният сумрак се слива с утрото. По традиция тогава се провежда и културен фестивал, който дава възможност на гостите на града да видят галаспектакли в диапазона от класически руски балетни постановки до концерти на Санктпетербургската филхармония и гастролиращи артисти от световна класа.

8. International Music Summit, Ибиса, Испания Ето и едно предложение за феновете на електронната музика и парти маниаците. Естествено, че в Ибиса. От 23 до 25 май „Hard Rock Hotel“ е домакин на ежегодния музикален фестивал. Тази година сред гастролиращите DJ-и са Pete Tong, Steve Angelo, Jamie Jones, Seth Troxler и др. Специален гост ще бъде Найл Роджърс от Daft Punk. Входът за него е 115 евро. В последния ден ще се състои и безплатно парти Space Opening Fiesta, за което участието си вече са потвърдили The Chemical Brothers.

9. Шампионска лига – финал, Лисабон, Португалия Финалът на Шампионската лига на Европа ще се проведе на 24-ти май в португалската столица на „Ещадио да Луж“. Финалистите ще се определят след полуфиналните мачове между Реал Мадрид – Байерн Мюнхен и Атлетико Мадрид – Челси. Стадионът домакин на финала е с капацитет 65 647 места и е дом на футболен клуб Бенфика. Той е построен през 2003 г. на мястото на старото съоръжение, което носеше същото име, специално за Европейското първенство по футбол в Португалия през 2004 г.

10. Концерт на Джъстин Тимбърлейк в Истанбул, Турция Като част от Световното си турне „The 20/20 Experience Word Tour“ Джъстин Тимбърлейк ще излезе на сцената ITU Stadium в Истанбул на 26-ти май. Най-евтиният билет струва около 110 лв. Родните туроператори предлагат и организирано посещение, включващо билет, хотел и превоз. Наскоро Истанбул бе обявен от туристическия сайт Trip Advisor за най-добрата световна дестинация в света и Европа за 2014. Така че удоволствието ще бъде двойно: туристически трип и на концерт на една от най-популярните световни музикални звезди.

Коментари

коментар(а)