Работа и доходи от къщи: Производство на метални огради и решетки като надомна работа в гараж.

1
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Гаражно производство на метални изделия.

Производството на метални огради и метални решетки като надомна работа е напълно възможно, стига да разполагате с подходящо помещение, като гараж или мазе, известно оборудване, сръчни ръце и гъвкав ум, разбира се.

Без последното – гъвкав, възприемчив и предприемчив ум, едва ли ще се справите с каквото и да е друго в живота, защото на повечето хора ума им изиграва лоша шега, като ги кара да се откажат от всяка идея за надомна работа предварително, още преди да са опитали, даже не им се мисли за такава.

Ай споменеш нещо такова е те са готови с около 7 млрд. причини и съображения, поради които работата не може да стане. Е, при това положение, как да стане. Не може постоянно да си обясняваме как и защо работата не може да стане и кой ни пречи за да я вършим като хората и да сме на първо място по доходи в Европа.

Има логика в това, нали. Затова нека все пак да видим за какво става дума. Прави ми впечатление, че поради обстоятелствата в живота, през последните 1 – 2 десетилетия, хората доста наблягат на ограждането на имотите си и зарешетването на домовете си, което веднага трябва да ни светва зелената лампичка – Опааа! ТЪРСЕНЕ!

Има ли нужда от метални огради и решетки?

А първото правило на всяка пазарна икономика, даже и на българската, е – „Намери потребност и я удовлетвори!“ Ето, с това трябва да се занимаваме по цял ден, а не с хленчене и жалби кой за какво ни е виновен. Е, щом хората имат нужда от огради и решетки, нека да видим какво е нужно, за да им ги дадем.

Всеки що-годе сръчен мъж знае, че в един гараж може да се направят доста неща (самия Стив Джобс така е започнал Apple). Така че, първото от което имате нуждата е удобно и подходящо помещение. Идеалния случай е да имате гараж. Естествено таван няма да свърши работа, освен ако не е на нивото на тротоара и има широки врати.

След удобното работно помещение идва известно оборудване – широка и масивна маса, менгеме, заваръчен апарат (желателно е да бъде полуавтомат, но и с битов може да се започне), ъглошлайф, перфоратор + известен набор от шлосерски инструменти. Материалите едва ли са проблем, при положение, че ще намерите каквито си пожелаете във всеки склад за метали.

Разбира се, ако имате подходящ автомобил за транспортиране на материалите и готовата продукция до клиентите, ще спестите и от наемането на транспорт. И тук стигаме до сръчността и майсторството на мъжа (пренасянето, заваряването и монтирането на метални конструкции едва ли е любимо занимание на жените). Разбира се, завършилите механо техникум са с предимство, но и всеки друг по-сръчен и предприемчив мъж може да се научи да реже, заварява и шлифова метали.

Идеи за производство на метални изделия.

За начало се снабдете с един фотоапарат, ако вече нямате фото в GSM-а си и пообиколете района си проучвателно, за да огледате и да наснимате всевъзможни идеи за метални огради и решетки. И докато не съберете поне 100 от едните и 100 от другите, не се прибирайте. След това, за ден, седнете пред компютъра и се огледайте на какво ще попаднете в интернет.

На 3-тия ден, но не по-късно, влизайте в работилницата и започвайте. Първата Ви задача е да направите възможно най-простата, изчистена и евтина решетка и ограда. Даже продукцията Ви да няма (особено в началото) висока художествена стойност, българина търси евтиното. С това и започнете. Подгответе си мостри и асортимент като образци и винаги ги снимайте за каталог.

Обмислете много добре ценовата си стратегия. Както знаете, а и в други публикации тук вече сме писали, има два вида ценообразуване – калкулативно и пазарно. При калкулацията смятате за всяка ограда и решетка какви са Ви разходите на материали, време и транспорт, добавяте 20% печалба и готово. При пазарния метод, правите проучване на конкуренцията и слагате цени като техните.

Без реклама няма продажби, няма надомна работа.

Съвсем желателно е, преди да надуете свирките на рекламата, все пак реално да произведете няколко метални решетки и огради за себе си, за роднини и приятели, за да наберете производствен опит и чрез практиката да отстраните евентуалните проблеми. След това настъпва решаващия момент и той е в рекламата. Ето, това не разбират повечето надомници – без реклама няма живот.

Всеки град си има местен вестник и там се публикуват малки (много често – безплатни обяви) за всякакви услуги. Ето там трябва да сте винаги, при това и да изпъквате. Така ще си намерите клиенти, ще започнете да ги обслужвате, ще си съставите производствена история, ще започнете да я разказвате на потенциалните си клиенти и ето Ви надомна работа по гаражното производство на метални огради и метални решетки. И никога не обяснявайте защо една работа не може да стане, а винаги търсете начини как да стане.
––––