КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Русия ще изстреля ракета „Ангара“ за пръв път на 25-ти юни

15
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 660

22 април 2014 г. 23:05 ч.

Светослав Александров. След дългогодишни отлагания първата ракета „Ангара“ е най-сетне готова за полет. Изстрелването, според Moscow Times, е планирано за 25 юни.

Това първо изстрелване няма да е ангажирано с изпращането на изкуствен спътник в космоса, а по-скоро ще бъде тествана работата на първата и втората степен при космически полет по суборбитална траектория.

Идеята за строежа на ракети „Ангара“ възникна още в началото на 90-те години, след разпадането на СССР. За Русия притеснителен беше фактът, че много от космическите съоръжения се намират на територията на чужди държави – например, ракетите „Зенит“ се разработват в Украйна, а космодрумът Байконур (от където се случват всички пилотирани полети) се намира на технологията на Казахстан. Строежът на ракети „Ангара“ беше замислен, за да може Русия да се отърси от зависимостта от чужди държави. Освен тях, на територията на Русия понастоящем се строи нов космодрум – Восточний.

Модели на ракети от семейството „Ангара“ на изложението МАКС 2009 / Wikimedia Commons

Ракетите „Ангара“ са първите нови ракети, които Русия създава след разпадането на СССР. „Ангара“ се предлага в няколко варианта. Лекотоварните „Ангара 1.1“ и „Ангара 1.2“ ще заменят ракетите „Космос“, „Циклон“ и „Рокот“. Ракетата със средна товароподемност „Ангара 3“ ще замени украинската „Зенит“, ракетата „Ангара 5“ ще замени ракетите „Протон“.

Първото изстрелване на „Ангара“ на 25-ти юни ще бъде на версия 1.2.  Според Дмитрий Рогозин обаче Русия планира тест на ракета „Ангара 5“ до края на 2014 година.

Счита се, че ракетата „Ангара 5“ ще бъде и най-широко използваната руска ракета от това семейство. Досега Русия използва за тежкотоварните си нужди основно ракетите „Протон“, които от своя страна работят с хиперголично гориво – диметил хидразин и азотен тетроксид. Тези две съставки са изключително удобни, защото се самозапалват при контакт – т.е. няма нужда от специална система за запалването на ракетното гориво. За съжаление горивото на „Протон“ е изключително токсично и това доведе до влошаване на взаимоотношенията между Русия и Казахстан. Казахстанските власти се оплакват, че заради ракетите „Протон“ на територията на страната са възникнали тежки екологични щети – до голяма степен и заради честите провали на въпросните ракети.

Новите ракети „Ангара“ ще работят преди всичко с керосин и кислород, които са много по-безопасни.

Сред плановете на Хруничев, разработчик на „Ангара“, има концепции за използването на ракетите и за пилотирани полети. Ракетата „Ангара 5П“ трябва да е в състояние да извежда в околоземна орбита 20-тонен шестместен пилотируем космически кораб.

Има концепция и за разработване на версия „Ангара 7П“. Тази ракета се очаква да е свръхтежка и концепцията е за провеждане на пилотирани експедиции до Луната и Марс.

По време на първия полет на „Ангара“ на 25-ти юни ще се използва площадка на космодрума Плесецк. Тежкотоварните ракети „Ангара 5“ ще излитат от Восточний.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >