Декупаж със салфетки

2
Добави коментар
zadoma
zadoma

 

Хартиените салфетки са идеален източник на вдъхновение и картинки за декупаж. Те са евтини, тънки и често направени в красиви и ярки цветове и мотиви. Независимо дали искате да използвате цялостния мотив на салфетката или само части от нея, ще намерите каквото ви е нужно за вашия декупаж със салфетки.

Основна декупажна техника или как се прави декупаж

Повечето от хартиените салфетки са многослойни и сгънати, което дава възможност да ги разгънете и да използвате цялата площ за декорация. Може да използвате цялата салфетка ако предметът за декупаж е достатъчно голям. В противен случай изрежете онези мотиви, които искате да използвате. Използвайте лепило за хартия като го нанесете внимателно върху салфетката или още по-добре – директно върху предмета, например капака на кутия за подарък. Поставете внимателно изрязаната салфетка върху намазания с лепило предмет, като избягвате гънки върху салфетката. Бъдете внимателни – мокрите салфетки се късат лесно. Препоръчвам ви да тествате предварително цветовете на салфетката дали се разтичат, когато се намокрят.

Обратен декупаж

Тази техника се използва за прозрачни предмети, като чиния за хранене например или стъклена фруктиера. Основният принцип е, че салфетката се нанася върху гърба на чинията, мотива се вижда, като същевременно, чинията може да се използва за хранене. Особеното при тази техника е че трябва да нанесете салфетката огледално, т.е. мотива да се вижда през прозрачната повърхност.

Цялостна техника за декупаж

Това е техника, при която повърхността на предмета се покрива изцяло със салфетки. За целта изрязаните мотиви от салфетки се нанасят, частично покривайки се едно друго, за да се покрие напълно повърхността отдолу. След покриването на предмета, може да го лакирате (в зависимост от вида му), за да го запечатате.

Частичен декупаж

Тук използвайте части от мотивите – цвята, свещи, хапка за парти и т.н. Нанесете ги точно на мястото, където желаете, без да покривате останалата част от предмета. Например може да добавите по някоя пеперуда или цвете върху старите чекмеджета на шкафа ви.

Използвайте въображението си, намерете си красиви салфетки и дайте воля на фантазиите си. Не са ви необходими много средства за материали за декупаж, не ви необходима дори и голяма сръчност. Трябва ви желание и фантазия. А и това може да го правите у дома с децата и да видите радостта в очите им от красивите резултати.

 

 

Вижте още …