Цветан Лазаров показва „Геометрия на невидимото“ в пловдивската галерия „Аспект“

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Шестата си самостоятелна изложба открива художникът Цветан Лазаров на 24 април в пловдивската галерия „Аспект“.

Верен на себе си, живописецът създава предизвикателство както за очите, така и за ума, защото той никога не прави просто изложба, събирайки последните си картини в една експозиция. При него всичко е премислено и преживяно, всяка следваща изложба е и продължение, и отрицание на предишната, но винаги подчинена на един обединяващ лайтмотив.

Заигравките с философски и научни понятия са запазена марка на Лазаров – „Анализ на видимото“, „Флуктуация на вакуума“, „Хоризонт на събитията“, са част от заглавията на негови изложби.

Тазгодишната експозиция в „Аспект“ е озаглавена „Геометрия на невидимото“. Геометрията като точна наука е начин на изразяване на организацията на нещата, а невидимото отразява отношенията между тях, връзката между отделните феномени, понякога несъвместими. Така картините на Цветан са по-скоро израз на отношения, отколкото на фабула. Фабулата е напълно разрушена, за да не пречи на движението и отношението на цветовете.

Платната в изложбата раждат размисъл, възкресяват спомени, а не пресъздават реалност. Натюрмортът не е натюрморт, пейзажът не е пейзаж, фигурите не са реални в пространството. Израз на тези идеи художникът дава в заглавия като „Може би пейзаж“, „Геометрия на светлината“, „Квадратът и неговия диагонал“, „Бял квадрат с вишна“, „Пътуване в светлината“.

Изложбата включва тридесетина платна, в които Лазаров продължава идеята за картината като израз на граница между мислите на художника и възприятията на зрителя. „Невидимото е нещото, което не бих могъл да нарисувам директно, но за което си мисля, докато рисувам“, споделя авторът. Именно този процес на преобразяване на невидимото в материално, в реално съществуващ обект, е магията на изкуството.