Кафе за здраве и красота » ПОТАЙНОСТИ

15
Добави коментар
svetla58
svetla58

Ако сте привърженици на ароматното кафе, е добре да се запознаете с ползите, които носи на тялото ви тази ободряваща напитка. Преди това обаче, е важно да се уточни, че прекомерната употреба на всичко, не е полезна, затова не пийте повече от 2 –3 чаши кафе на ден.

Кафето повишава умствената и физическата активност на човека. То намалява апетита, затова често се препоръчва в различните диети. Изпиването на едно кафе (без захар!) засища глада на човека. Напитката разгражда мазнините в човешкия организъм. В доста страни кафето се сервира с чаша вода, защото по този начин се ускорява диуретичното му действие, а оттам и по-лесното изхвърляне на мазнини от тялото.

Доказано е, че кафето е антиоксидант. То съдържа полифеноли и хлорогенови киселини, а те обезвреждат кислородните радикали, които се отделят при обмяната на веществата в човешкото тяло.

По отношение на заболяванията кафето намалява риска от развитието на диабет тип 2, болест на Паркинсон, чернодробно заболяване, рак на колона и деменция. Потвърден е и ефектът му да помага срещу главоболие. Има данни, че действа положително на хора с астма. Кафето повишава степента на щастие в човешкото тяло, защото при пиенето му се отделят ендорфини.

Освен ползите за здравето, кафето е и прекрасен продукт, който може да включите в разкрасителните процедури. Кофеинът  е важна съставка в кремовете против целулит, защото ос­вобождава тъканите от излишната вода и ограничава мастните депа. Лифтинг ефек­тът му го прави по­лезен при торбички под очите. В утайката от кафе се съдържат много вещества, които можем да използваме за маски. Вижте няколко идеи:

Маска за лице: Смесете по 1 с.л. утайка от кафе, бадемово масло и мед в купичка. Нанесете върху лицето, като избягвате очния контур. След 10 минути из­плакнете с хладка вода.

За околоочния контур: Смесете 1 ч.л. утайка от кафе със 7 ч.л. кисело мляко. Добавете няколко капки лимонов сок. Разбъркайте добре и оставете сместа в хладилника за 30 минути. Нанесете я около очите и я оставете да действа 10 минути. Премахнете маската с памучен тампон.

Гладка кожа на тялото: Смесете 1 с.л. утайка от кафе, 1 с.л. мед и 1 с.л. зехтин. Нанесете сместа по тялото, като масажира­те леко в посока отдолу нагоре. Изплакнете. Правете процедурата два-три пъти седмич­но. Зехтинът и медът действат хидратиращо, а кафената утайка про­чиства порите, отвод­нява и тонизира кожата.