Здравни абсурди: Болница отчита мъж и жена в едно легло

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Болни мъж и жена по едно и също време през февруари т.г. били лекувани на едно легло в болницата в Севлиево.Това става ясно от отчета към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи „Труд“, като се позова на източник от институцията. Инспекторите досега не са се натъквали на подобна фиктивна дейност с болни от различен пол.Нарушения имало и в отделението по очни болести. Според документите на 5 легла лежали 7 пациенти. Началникът на отделението обяснил, че се ползват още две легла в реанимацията.

Само че реално в болницата нямаше нито един човек по очна клинична пътека от намиращите се 7 болни в очното отделение, установила инспекцията.

Болницата лекувала също пациенти със световъртеж и с разстройства в равновесието, без да има право, тъй като не разполага със специалист по отоневрология. Оказало се още, че по прогнозен бюджет лечебното заведение в Севлиево трябвало да получи от НЗОК за февруари 72 000 лв., но отчело лечение за още 229 000 лв. като двамата на едно легло също носят пари.

„Проверяващите не са ни съобщавали да са попадали на описания случай“, коментира вчера управителят на болницата в Севлиево д-р Младен Пенчев. Той разказа, че дошли 10 души от регионалната каса и си тръгнали, без да кажат дума.

„Освен това ние не сме затвор, че да приковем болните на легло, те се разхождат, затова понякога ги няма по леглата“, каза Пенчев. За февруари отчели с 229 000 лв. повече, защото чак през март им съобщили колко е лимитът им за предходния месец.

При проверките в извънболничната помощ НЗОК установи, че без да извършват каквото и да е зъболечение, стоматолози отчитали терапия на хартия. А често при засичане на данните се оказвало, че съответният „лекуван“ с пломба зъб липсва.

Във Враца пък акушер-гинеколози искали пари за прегледи на бременни, само че жените отдавна били родили. /БЛИЦ