Лекуване със сода бикарбонат

12
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Сода бикарбонат е сред най-използваните съставки при печивата, но освен в кухнята, тя може да ви е полезна и за здравето, при лечение на някои заболявания. Вижте какво може да лекувате със сода бикарбонат.

Какво лекува сода бикарбонат?

Сода бикарбонат е позната в химичните среди като натриев бикарбонат и освен като набухвател в кухнята, служи и като лекарство за по-леки заболявания. Препоръчва се за подобряване работата на храносмилателната система, тъй като содата бикарбонат има способността да неутрализира киселините. Затова се прилага и при лечение на гастрит и язва.

Вижте също: Лечение с черен пипер

Освен това содата бикарбонат може да ви послужи за лекуване и предотвратяване появата на гъбички. За целта краката се киснат в разтвор от гореща вода и сода бикарбонат.

Вижте също: Лекуване с ракия

Други полезни ефекти на содата бикарбонат са: премахва лошия дъх, използва се за почистване на лицето от черни точки, за ексфолиране на кожата, като отпушва порите и премахва мъртвите клетки, при лечение на вируси (в комбинация с мед). Содата бикарбонат има сгряващо действие, затова се прилага като съставка към компреси и масажи при ставни болни, шипове, артрит.

Със содата бикарбонат не бива да се прекалява, защото може да има обратен ефект. Освен това лекарството не се препоръчва за хора, които задържат вода, имат проблеми с бъбреците или страдат от хипертония.

Рецепти със сода бикарбонат:

При зъбобол – на 2-3 часа устата се жабури с разтвор от 1ч.ч. вода и 1с.л. сода бикарбонатПри болки в гърлото и силна кашлица – върху парче плат се слага мед, сода бикарбонат и синапено брашно и се увива около шията. Остава се с компреса една нощ.При шипове– правят се сгряващи компреси със сода бикарбонат и вълнен плат или разтривки със смес от 1с.л. мас, 1с.л. салицил и 1с.л. сода бикарбонатПри болки в ставите – 2 средно големи картофа се настъргват и към тях се добавят по 1ч.л. сода бикарбонат и сол. Сместа се слага върху болното място. Процедурата се прави веднъж дневно в продължение на 20-25 дни.При разстройство – разбърква се лекарство от 1 кафена лъжичка сода бикарбонат, разтворена в 1ч.л. оцет.При гадене – прави се смес от половин чаена чаша вода, сока на един лимон и 1ч.л. сода бикарбонат.
Вижте също: Лекуване с тамян

28.04.2014/ Христина Спасова