Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Биологична стойност на протеините

21
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Biological Value (BV)

Биологична стойност (BV) на протеин е стойност, която измерва колко добре тялото може да абсорбира и използва протеина. Колкото по-висока е биологичната стойност на протеин, който използвате, толкова повече азот тялото ви може да поеме, да ползва, и задържа. В резултат на приема на  протеини с най-висок BV тялото усвоява най-много и най-пълноценно това което ядете,това  е от основно зночение за вашето възстановяване и мускулна маса!.Сега вече ще можете да си отговорите и на въпроса -защо има разликата в цената между различните протеини и заслужава ли си да плащам по-скъпо?

 

  В много  статии се пише за степента на усвояване и поддържане на положителен азотен баланс ,като основна причина за определяне на биологичната стойност на протеина.Така е естествено ,но във много малко от статиите обръщат внимание ,че степента на усвояване и поддържане на положителен азотен баланс зависи и от фактори като-Възраст, тегло , пол, общо фитнес ниво-състезателно/средно напреднал/любител, интензивност на натоварванията,генетични фактори,препарати които се използват за подобряване на протеиновия синтез.С други думи ,протеини с еднаква биологична стойност използвани от различни индивиди,ще се усвояват по различен начин в зависимост от посочените фактори.Това отговаря на логичните въпроси ,защо едни индивиди приемат 2 грама протеин на килограм тегло и не го усвояват пълноценно.И други атлети ,които стигат до 5 грама протеин на килограм тегло и усвояват всичко пълноценно.И в двата случая се приемат еднакви източници на протеин с висока биологична стойност.Така че по-горе посочените фактори са от основно значение за усвояването на протеина и поддържане на положителен азотен баланс.Когато се правят такива, проучвания, включващи биологична стойност обикновено правилата са доста строги; тестваните хора са на строги диети и не участват в интензивни натоварвания , които могат да доведат до употребата на протеини като източник на енергия . Такива мерки обикновено водят до сравнително точни резултати!И естествено тогава степента на усвояване и положителния азотен баланс може да се засече коректно.

 

 

От какво се определя Биологична стойност на протеините

 

Взимайки под внимание и по-горе написаното, Biological Value (BV) на протеините се определя от :

            ⇒степен на смилаемост (Digestibility, D), т.е. абсорбцията на разградения по храносмилателния път protein.

            ⇒поддържане  на положителен азотен баланс

Биологичната ценност-(Biological Value, BV) се изразява със съотношението BV = B/A, където B е задържаният в организма азот, а А – абсорбираният от храната чрез храносмилателната система азот.Много често на хранителните добавки за покачване на мускулна маса-протеини,аминокиселини, пише за поддържане на положителен азотен баланс,и редовно ме питат какво е това?Азотният баланс се определя от количеството на усвоения азот, отнесен към количеството на излъчения с урината азот. Когато количеството на усвоения азот е по-голямо от количеството на излъчения е налице положителен азотен баланс. Наблюдава се при подрастващи организми, когато в тях се натрупва телесна маса. Среща се още при бременност, при възстановяване след тежки и продължителни заболявания и при усилени фитнес тренировки, при което се натрупва мускулна маса. В обратния случай е налице отрицателен азотен баланс. Наблюдава се при стареещи организми, при тежко и продължително боледуване. Нужните на оргазнима белтъци са в зависимост от пол, възраст, тегло ,физически натоварвания,цели.

 

 

 

Протеините  са основен източник на азот в диетата на индивида , установено, че средното съдържание на азот в белтъците е 16%. Това е основна изходна точка за всички методи, които качествено и количествено определят белтъците. За оценка на биологичната стойност се използват две основни групи методи – биологични и химични.Концентрацията на азот се използва за измерване на биологичната стойност на протеина. Количеството на азота в протеините на дадена храна се измерва , по количеството на азот в организма което се изхвърля . С този метод на измерване , се предполага, че протеинът  в действителност, е единственият източник на азот в диетата. От това следва ,че количеството на протеин може да бъде изчислен въз основа на разликата между стойността на азот от първоначално приетия протеин и количеството отделян азот. Азотът ,който не се отделя принадлежи към протеините, които се разграждат и се използва за изграждане на други протеини в тялото-мускулна маса.Този метод обаче ,има слабост ,неможе да се предвиди влиянието на факторите които изложихме по-горе в статията!Възраст, тегло , пол, общо фитнес ниво-състезателно/средно напреднал/любител, интензивност на натоварванията,генетични фактори,препарати които се използват за подобряване на протеиновия синтез.

Биологична стойност на протеините

 

 

  * Тук обаче тябва да направим веднага едно уточнение,в по-горе изброените стойности * са за хранителни продукти а не протеини на прах!Тоест когато става въпрос за соя например ,нямаме предвид соев протеин или особенно Soya Protein Isolate 90%  където усвояването е значително по-високо в някои случаи даже достига до 97%.Същото се отнася и за говеждото месо съответно -Beef Amino ,грах и Super Pea Protein Isolate.В зависимост от начина на преработка /йонно-обменени изолати, произведени при ниски температури при кръстосана микро/нанофилтрация суроватъчни изолати и Хидролизираният суроватъчен протеин/ степента на усвояване е много висока.Съответно и цената им става висока.Но мисля ,че вече си отговорихте на въпроса защо има разлика в цените на протеините и дали си заслужава да платите по-скъпо.Нашият отговор е -„Да“! А избора оставяме на вас.