Салата от див чесън – много полезна за пречистване на кръвта

0
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Салата от див чесън – много полезна за пречистване на кръвта

Сега, когато природата се събужда, тя ни дарява с много полезни благини. Една от тях се нарича див чесън и ще е огромна грешка ако я пропуснем в менюто си

 

Левруда, див чесън, мечи лук – все едно как ще го наречете. Щом снегът се стопи, витаминните бомби изскачат и само чакат да бъдат набрани. Див чесън има в гората, но много стопани вече го отглеждат и в дворовете си.

Една рецепта за салата с див чесън дава сила и енергия през пролетта, пречиства кръвта и помага за стопяването на излишните мазнини. Нарежете див чесън, прибавете малко цедено кисело мляко, настържете едно твърдо сварено яйце, малко сол и лъжица зехтин. Може да хапвате от салатата с див чесън когато пожелаете.

Древните римляни и египтяни наричат дивия чесън растение-чудо. Счита се, че помага за очистването на стомаха, подобрява работата на храносмилателния тракт, снижава апетита и активира активността на стомашните сокове. Див чесън може да се използва при различни болести – скорбут, атеросклероза и чревни инфекции. Известно е също така, че в древни времена се е използвал широко в храната по време на епидемия от холера и чума .

Много витамин C се съдържа в дивия чесън, а също така етерични масла и други вещества. Листата от див чесън имат силни антибактериални свойства! Достатъчно е за две или три минути да дъвчете листо от див чесън и всички вредни бактерии в устната микрофлора ще бъдат убити. Леврудата подобрява растежа и развитието на тъканите и стимулира тяхното възстановяване. В определени дози летливите вещества в дивия чесън имат полза за укрепване на нервната система, повишаване работата на отделителната функция на стомашно-чревния тракт, помагат за подобряване на метаболизма, предпазват от настинки и стимулират работата на сърцето. Древните гърци вярвали, че това растение има свойството „да поддържа куража“. Консумацията на див чесън през пролетта ще ви направи не само по-красиви, но и много, много здрави.

Болиме.нет препоръчва и: