Пролетни алергии при децата

13
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Пролетта е един от най- хубавите сезони, всичко се раззеленява, слънцето грее весело навън, природата отново се събужда и всичко подканя малчуганите към весели и безгрижни игри. Красиво, да, но не всичко е такова, каквото изглежда. Наред с позитивите, пролетта носи и някои негативи като алергиите например. През този активен сезон децата са най-уязвими и податливи към алергична реакция. Най-често виновниците за нея са така наречените полени (прашецът на цъфтящите растения). В хубавото и топло време те се разпръскват във въздуха, без да бъдат забелязвани от невъоражено око, но когато децата ги вдишват, това може да доведе до неприятни последици, ако е налице чувствителен и податлив на тях организъм. Често алергичността е наследствена, така че ако Вие  я имате, е напълно допустимо и детето Ви да е предразположено към подобно заболяване. Алергията възниква, защото имунната система няма защитна реакция срещу алергените.

Алергичните реакции се проявяват най-често през детството, затова добре наблюдавайте малчугана, като не бива да бъркате обикновената настинка с периодичното неразположение.

Какво най-често води до алергични реакции? Това са цъфтящи дървета, трева и цветен прашец, спори от мухъл, домашен прах и алергени от  хлебарки или животни. И докато другите фактори могат да се предотвратят, не може да се спре обновяването на природата. Пролетта е най-опасна и вниманието трябва да е максимално концентрирано. Нелекуваната алергия може да прерасне в синузит, бронхиална астма или астматични пристъпи, което вече е сериозен проблем.

По какво можем да различим алергията от настинката? Преди всичко по това, че  пролетната такава се изразява в постоянно течащ нос, периодично кихане, сълзящи и зачервени очи, общо неразположение. Най-отчетлив индикатор е, че алергичните реакции се възобновяват винаги по определено време- например, когато започнат да цъфтят дърветата.

Препоръчително за децата през този нестабилен период е да се вземат превантивни мерки, за да не се обострят симптомите. Предприемете навременно лечение. Опитайте се да сведете до минимум контакта на детето с алергените, излизайте навън рано сутрин или привечер, когато е по-хладно. Има различни медикаменти за борба с алергиите, но първото нещо, което трябва да направите е да се консултирате с лекар специалист, който да постави точната диагноза и нужното лечение. Съществуват и различни хомеопатични средства. Напоследък все по-предпочитани стават инхалаторите, полезни за облекчаването на различни грипоподобни, респираторни и алергични състояния. С тях се правят инхалации с лекарствени медикаменти или билкови отвари  за облекчаване и лекуване на проблеми с дихателните пътища и белите дробове.

Слънчевите лъчи се засилват през пролетта и стават изключително вредни през горещия летен сезон, когато измъкването от тях е почти невъзможно. Тук идва ред да споменем и слънчевите алергии, които предизвикват раздразнения по нежната детска кожа и прерастват в обриви. С ежегодното изтъняване на озоновия слой UV-лъчите стават изключително заплашителни за детската кожа. Слънчевата алергия предизвиква малки мехурчета върху кожата със сърбящ ефект или пък обрив от малки червени пъпчици най-вече по ръцете и краката.

Децата трудно контролират инстинкта си и често разчесват сърбящите места, което води до допълнително възпаление. Родителите разбират, че детето им има проблем едва, когато отидат на море, защото тогава тялото е изложено прекомерно на слънчевите лъчи и алергията рязко се изостря. В този случай трябва да се ограничи стоенето на слънце, което практически е почти невъзможно. За да не се тревожите излишно, подгответе се със слънцезащитни кремове с надежден висок фактор. Ако те нямат желания ефект, постарайте се да защитите детските крачета и ръчички с леки и тънки дрехи, които да ги покриват. Карайте малчугана да поема повече течности за поддържане на водния баланс в тялото и сведете до минимум стоенето на слънце в пиковите часове, иначе съществува опасност от дехидратация на кожата и неприятни последствия.

Хубавото време е нож с две остриета, особено ако вкъщи има малко човече. Обикновено по-леките алергии затихват с възрастта, въпреки това не пренебрегвайте симптомите им в ранна детска възраст, за да не прераснат в сериозен периодичен проблем.

Последно обновена: Април 29, 2014