Колеус (Копривка) – Цветята.NET

13
Добави коментар
podari-buket
podari-buket

Колеус (Копривка)

У нас колеусът (копривка) се отглежда като стайно и като градинско растение (на открито е едногодишно, защото замръзва).
Декоративния ефект на растението идва от листата. Разнообразието от сортове е голямо. Багрите са ярки, преливащи се. Има и вариетети с дребни и много дълбоко нарязани листа.
Ценните растения се рзмножават само вегетативно с резници. Те се вземат по всяко време. Вкореняват се на топло при температура 18- 22 градуса в смес от торф и перлит. Вкореняват се лесно и само в съд с вода. За производство на разсад за открито резници се взимат напролет от презимували майчини растения. Вкореняват се направо в саксийки 7-9 номер. Постепенно се закаляват за по- неблагоприятните условия на открито. Ако не се търси определен декоративен ефект от специални сортове може да се засеят семена. Те имат добра кълняемост, но не възпроизвеждат родителските форми, а се рзпадат. Многообразието е голямо. Засяват се в торф или торф и перлит при 20- 22 градуса. Поникват за около 10 дни. Пикират се еднократно в саксийки преди да се изнесат.
Важно мероприятие при отглеждането на копривката е пензировката- премахване на връхчетата. Така се образуват ниски, разклонени и добре облистени растения.
Растенията са подходящи за цветни фигури или самостоятелно като цветни петна в зеленината.
В дома озеленяват светли помещения. Не са капризни, а внасят много настроение в дома.