Нови програми на НАТО обсъждат на изложението „Хемус 2014“ в Международен панаир Пловдив

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Нови съвместни програми на НАТО ще се обсъждат на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус – отбрана, антитероризъм, сигурност“, която ще се проведе от 28 до 31 май 2014 г. в Международен панаир Пловдив. Това ще стане на заседанието на  Групата по управление на жизнения цикъл на НАТО, чийто домакин е Министерството на отбраната.

Групата, която е в състава на   Конференцията на националните директори по въоръженията,  включва  представители на 26 страни членки на Алианса и на 5 държавите от програмата  „Партньорство за мир“. Тя играе важна роля при взимането на решения за нови концепции за въоръжаване и отбранителни системи, за инвестиции в тяхното производство и поддръжка. 

Очаква се срещата да  даде ясни сигнали за бизнеса, свързан с отбранителната индустрия, на която е посветено изложението „Хемус“. В неговото 11-о издание се представят водещи компании  от 9 държави: Австрия, България, Германия, Италия, Турция, Франция, Чехия, Швейцаря и Швеция.

Те ще демонстрират върхови технологии и иновативни изделия за отбрана, антитероризъм и сигурност.  В експозициите ще бъдат показани новости за сухопътни войски, вонноморски и военновъздушни сили, за оборудване на бойците и за общо осигуряване на армията.  Част от изделията са с гражданска употреба и се използват в сферата на личната безопасност, екологичния мониторинг, управлението на трафика в градовете и други области. Поканени са официални делегации от над 50 страни, които ще се запознаят с тенденциите в този сектор от икономиката и  с потенциала на българските предприятия.

Развитието на отбранителната промишленост е тема и на Индустриалния форум, който ще се проведе в деня на откриването на изложбата. Представители на държавни институции, фирми, научни институти и висши училища ще дискутират нови проекти, които да дадат възможност на българските предприятия да станат доставчици на световни производители, да увеличат износа  и да участват в европейския пазар на отбранителни продукти и услуги. В програмата на Индустриалния форум са включени дискусии за приоритетите на различните видове въоръжени сили и по-доброто взаимодействие с индустрията, както и за повишаване на ефективността на отбраната и сигурността според решенията на Европейския съвет от срещата на високо ниво през декември 2013 година.

Двете прояви открояват „Хемус 2014“ като делови форум с голямо значение за отбранителната промишленост и за различни отрасли, свързани с нея. Очакваме голям интерес към изложбата, тъй като ще покаже най-добрата техника и хайтехнологии, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

Изложението се организира от фондация „Хемус ’95” под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерството  на икономиката и енергетиката.  Основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение „Българска отбранителна индустрия“.