Актуално – Ипотечните кредити поевтиняват – Бързи кредити, Кредити онлайн, Заеми, Кредитни карти и Автокаско

1
Добави коментар
vsichkipari
vsichkipari

Актуално

Ипотечните кредити поевтиняват

Хиляда лева по-евтино ще ни излиза нов кредит от 100 бона, ако го изтеглим след 3 месеца. Парите ще спестим от такси, които ще отпаднат след влизането в сила на промените в Закона за потребителския кредит.
Те бяха публикувани в „Държавен вестник“ на 22 април и ще станат валидни три месеца по-късно, или от 22 юли. Новите текстове са първата победа в полза на потребителите, спечелена в битката между законодатели и граждански организации срещу банките. Но тя не е всичко, предстои още много в борбата за равни права на финансовите институции и техните клиенти.
Ипотечните кредити за жилище няма повече да обвързват като вериги хората към банката, от която са ги теглили. Потребителите ще могат да сменят кредитора си, ако не са доволни, пише „Стандарт“.
Дали обаче това наистина е така? Вече започнаха да се чуват мнения, че тези промени далеч няма да донесат очакваната свобода, да не говорим за намаление на цената на кредита.
Съветите са да се внимава много, по няколко пъти да се пресмята какви и колко ще са таксите и комисионите, които ще трябва да се плащат, за да бъде освободен клиентът от едната банка и да изтегли заем от другата.
Тази операция има смисъл при по-големи задължения, които ще се плащат в рамките на 15-20 години. Освен това лихвата в новата банка трябва да е поне с 1-1,5% по-ниска, като се вземат предвид и всички останали плащания.
Пример:
Такси и комисиони на една от големите ни банки, които се дължат при вземането на ипотечен кредит от 100 000 лева – от подаването на документите до получаването на парите:
1. Предварителна оценка на дохода на кредитоискателя – 30 лв.
2. Кандидатстване и разглеждане на искането за кредит – 220 лв.
3. ОТПАДА – комисиона за обработване и управление, еднократна – 1500 лв. (1,5% от сумата).
4. ОТПАДА – годишна такса за управление – 0,3% върху оставащата сума от заема – 300 лв. за първата година, след това намалява.
5. Пазарна оценка на имота – по тарифата на избрания от банката оценител.
6. Комисиона за ангажимент – 0,5% годишно върху оставащата сума от заема – 500 лв. за първата година, след това намалява.
7. Такса за предоговоряне условията по кредита – 2100 лв.
8. Промяна на датата на вноската – 10 лв.
9. Заличаване на ипотека – 30 лв.
10. Издаване на документ за липса на задължения към банката – около 200 лв.
Дотук само таксите към новата банка, към която клиентът иска да се прехвърли, и отписването от предишната, се изчисляват на 2780 лв., като в тях не е включена пазарната оценка на имота. Да се надяваме, че тя ще остане непроменена.
Като се пресметнат таксите, които зачерква новият закон – общо 1800 лв. – излиза, че за нов заем ще се плаща с 1000 лв. по-малко. Това е около 28% от стойността на таксите и комисионите по кредита.