Здравка Максурова – Желязната лейди от Добрич, която измъкна титлата Ms Bikini Universe изпод носа на американките

2
Добави коментар
dobrich24
dobrich24

Интервю с добричлийката броени дни преди да представи България на Балканското първенство по културизъм и бодибилдинг

Ако съществува идеалната жена, то нейното име навярно ще е Здравка Максурова. Добричлийката, с която ще ви срещнем в разгара на почивните и празнични дни е майка на 4 деца. Не обича думата „диета” и притежава невероятен хъс да трупа престижни спортни победи за славата на България. Миналата седмица тя се окичи с титлата „Мис Бикини” на турнира по културизъм и бодибилдинг „Пловдив“. Наградата й бе връчена от самия Йордан Йовчев, известен като най-успелия български гимнастик с четири олимпийски медала. Сега й предстоят нови, тежки изпитания в професионален план, на които тя небрежно гледа като на занимания от ежедневието си, които просто трябва да свърши, за да продължи развитието си. Освен, че името й страшно много подхожда на физиката й, Здравка е смела дама с желязна воля. В края на юни миналата година тя участва в световния шампионат в Маями, САЩ, където се класира на 4-то място и спечели титлата „Ms Bikini Universe“ само, за да докаже, че като българската красота няма нийде по света. И всичко започнало, когато един нейн приятел се пошегувал, че жена, която е раждала не може да се сдобие с плочки по корема. Красива, лъчезарна и много позитивна. Каква още е Здравка Максурова, научете от следващото интервю, което тя даде специално за читателите на dobrich24.
 
Представи се на читателите на dobrich24 с няколко думи.
 
Казвам се Здравка Максурова, щастливо омъжена с 4 деца, от които две родни дъщери. Тотално пристрастена към спорта!
 
Ти спечели първо място на турнира по културизъм и бодибилдинг „Пловдив“, при това в една от най-атрактивните дисциплини „Бикини“. Самият Йордан Йовчев ти връчи отличието. Какво означава за теб това признание? Как се почувства, когато разбра, че ставаш №1?
 
Почувствах се щастлива, оценена и горда, че си извоювах правото да бъда част от националния отбор на България и, че ще имам възможността да представя страната ни на предстоящото Балканско и Европейско първенства. А това, че именно Йордан Йовчев ми връчи наградата ме трогна доста. Той е един велик спортист, който аз много уважавам, а и ми е колега. Аз съм бивша спортна гимнастичка.
 
Колко време се подготвя за състезанието?
 
Шест месеца, от които три основен период.
 
А как стана така, че си от Добрич, живееш във Варна и се състезаваш за пловдивския клуб Масъл Арт?
 
Ха-ха, хубав въпрос. Родом съм от Добрич – да, живея във Варна от 7 години, а се състезавам за Масъл Арт. Когато преди година си търсих клуб мои колеги ми препоръчаха да се обърна към собственика на Масъл Арт –   г-н Ким Мерджанов. Той се довери на мен, аз на него и така. Сега всички сме доволни (смее се).

Сега се задава още един връх в кариерата ти – Балканския и Европейски шампионат. Кога ще се случи това изпитание и започна ли да се готвиш физически и психически? Кой ще финансира участието ти?
 
Да, емоциите са много. Готова съм и физически, и психически. Очаквам с нетърпение отново да се кача на сцената. Балканското е на 10.05, а  Европейското е цяла седмица, но моята категория ще се представи на 18.05, когато е рожденият ми ден. Ще бъде забавно.
Финансирането е болна тема на всички в този спорт в България. Спонсори няма, за съжаление. Аз тренирам безплатно в Макс фитнес – Варна и ползвам добавки Олимп, любезно предоставени от моя колега и приятел Цветан Цветанов. Всичко останало е за сметка на семейния бюджет.
 
Каква е най-голямата сума, която си харчила за подготовка за състезание?
 
Не мога да посоча конкретна сума, но никак не е малка, имайки предвид, че се готвя с качествена храна.
 
Миналото лято ти участва в световния шампионат Ms Bikini Universe в Маями, САЩ и се класира в челната петица. Разбрахме, че конкуренцията е била безмилостно жестока – имало е стотици участнички от различни точки по света. С какво точно смяташ, че покори журито?
 
Да, така е. Достойно постижение за нашата скромна държава и лично за мен. Съдиите оценяваха по точно определени критерии, които бяха ясни предварително. Обща визия, кондиция на тялото, тонус на мускулатурата, чар, красота и женственост са едни от тях.
 
Да върнем лентата назад. Кога откри, че фитнесът е твоята най-голяма страст? С какво се занимаваше преди да започнеш да го практикуваш? А докога смяташ да продължиш спортната си кариера? Мислила ли си накъде ще продължиш след състезанията?
 
Преди три години се запознах с едно страхотно семейство – фитнес-инструктори, което ме мотивира да се занимавам със спорт професионално. Преди това тренирах сама, чисто любителски. Вече след две раждания /имам две прекрасни дъщери на 9 и 16 години/ бях супер слаба – 42 кг и реших, че трябва да кача малко мускулна маса! Луда бях по темата за здравословното хранене. Така започна всичко. Първо тренировки по три пъти седмично, после четири, пет и накрая седем пъти седмично. И това си стана мания. Треньорът ми  видя в мен потенциал на състезател и започна да ме обработва периодично.
 
Занимавах се с маркетинг, недвижими имоти и инвестиционни проекти. Но, постепенно хобито ми се превърна в професия. Смятам да продължа, докато мога. Целта ми е да взема Pro карта, което е върха на кариерата в този спорт, т.е. да се наредя сред професионалистите. Надявам се да успея до две години.
 
Кой е твоят треньор и каква е връзката ти с него? От колко време работите заедно?
 
Две години и половина тренирах и се готвих за състезанията с Десислав Серафимов от Варна. С негова помощ успях да променя генетиката си и да моделирам тялото, както на мен ми харесва. Приятели сме и до сега, въпреки че аз поех по своя път. Този сезон се готвих по американска система с помощта и съветите на колега от Флорида. На финалната права, през последния и най-важен етап от подготовката ми  бях под контрола и зоркото око на Краси Сарафов, за което искам специално да му благодаря.
 
Как се грижиш за кожата си, за да я караш да изглежда толкова блестяща, гладка и стегната? Каква козметика използваш?
 
Грижа се за нея ежедневно, както вкъщи, така и с помощта на моята козметичка, когато имам време. Освен козметика и процедури, за кожата е нужно да се грижим и отвътре, за това е много важно с какво се храним. Използвам Estee Lauder.
 
Как става така, че повечето медии говорят за варненката Здравка Максурова и не споменават, че си от Добрич? Кога напусна Добрич? Идваш ли си тук понякога и липсва ли ти нещо от града?
 
Нямам представа…, не се смятам за варненка, напротив. Винаги подчертавам откъде съм родом. От 7 години не живея в Добрич, но пътувам доста често до там. Дъщерите ми са част от „Алексия” и редовно имат концерти. Дори днес бях по работа в града и получих удоволствие от разходката с децата си в парка. Не мога да кажа, че нещо ми липсва от града, но се радвам, че се развива в добра посока, определено прави впечатление.
 
Как преминава един твой ден? По колко време тренираш? Къде обичаш най-много да правиш упражненията си – във фитнес залата или навън сред природата?
 
Денят ми е дълъг и доста динамичен. Ставам в 6.00, правя закуска на всички, като за децата е една, за съпруга ми друга, за мен – трета. Водя малката на училище и в 8.00 вече съм в залата. Тренирам аз, после с клиенти до обяд. След това пазарувам, върша нещо друго из града и прибирам малката. След като се добера до вкъщи започвам да готвя вечеря и храна за себе си за следващия ден. Занимавам се с децата. Към 22.00 правя стълби във входа, след това преглеждам е-мейла си, фейсбук. Лягам към 1.00. През уикенда е почти същото с малката разлика, че ставам в 7-7.30 и не водя никого на училище (смее се). Естествено всеки ден правя и всичко, което прави всяка една домакиня – пране, гладене, чистене и т.н.
 
Напомняш ни на моделките на Victoria’s Secret, които изглеждат ослепително, въпреки че са създали семейства и са домакини като повечето нормални жени. Ти как извая това страхотно тяло? Как започна всичко?
 
Благодаря за комплимента,  ласкаете ме. Принципно съм спортна натура и винаги съм се занимавала със спорт. Като малка бях спортна гимнастичка, после танцувах модерен балет, след това тенис на корт и накрая си намерих мястото сред железата в залата. Фигурата си градя с години и още има какво да се желае. Обичам полезните храни. Здравословното хранене за мен е начин на живот.
 
Четохме, че си започнала да се състезаваш преди година, но колко време ти отне да скулптурираш тялото си?

Да, първото ми състезание беше през април 2012, на турнира в Пловдив. Готвих се година и половина, за да се почувствам готова да изляза на сцената.
 
Какво те мотивира да спортуваш? А какъв съвет би дала на момичетата, които искат да се покажат на плажа със стегнато коремче и повдигнато дупе, но все не намират време и сили, или по-скоро намират само оправдания, за да не го направят?
 
Мотивира ме резултатът и начина, по който се чувствам след тренировка, както и стотиците хора, които се запалиха покрай мен и са постоянни, и с много добри резултати. Залата ме разтоварва психически и зарежда с положителна енергия. Смятам, че всеки трябва да намери своя спорт, който да му носи удоволствие. Както е казал народът: „Насила хубост не става”. Само, ако имат нужда, ще си търсят повод да отидат на спорт, а не оправдания и причини да пропуснат и днес.
 
Имаш ли си спортен идол, на който подражаваш?
 
Имам си любими състезателки в категория Бикини, а именно: Ashley Kaltwasser, Nathalia Melo, Yeshaira Robles.
 
Какви храни, напитки и хранителни добавки включва специалният хранителен режим, който поддържаш? По колко време го спазваш  и случва ли се да се подлагаш на строги диети? От коя своя най-любима храна се лишаваш, за да не качваш килограми?
 
Не обичам думата диета, както вече казах, това е начин на живот. Когато се готвя за състезание, разбира се спазвам точно определен режим. През основен период, приемам по 2 гр на килограм тегло белтъчини и 4 гр въглехидрати. Основно червено месо и птици. Въглехидратите са ми пълнозърнест ориз и сладки картофи. Вендъж седмично правя „мръсно” хранене. В предсъстезателната си подготовка въглехидратите намалям постепенно и добавям мазнини: зехтин, семена, ядки, авокадо. Протеина си го набавям основно от риба и птици. През последния месец спирам всички въглехидрати, като зареждам веднъж седмично основно със суши. През всички периоди се храня 6 пъти на ден в точно определени часове. Пия по 3-4 литра вода. От добавките пия протеин, BCaa и комплекс от витамини и минерали.
Когато не съм в подготовка хапвам от всичко, което обичам, като не ям вредни храни, просто не ги харесвам. Ужасно ми липсват шоколадът и френските сирена.
 
А вярно ли е, че когато професионалните спортисти спрат да поддържат мускулите си телата им се отпускат по доста грозен начин?
 
Не мога да коментирам, нямам такива наблюдения. Мисля, че всеки един уважаващ себе си спортист би следвало да се поддържа до края на дните си на този свят.
 
Ти си с*ксапилна блондинка с мускули. Срещала ли си мъже, които са изпитвали по-скоро респект към теб, отколкото намерение да опитват да флиртуват?
 
Бих добавила и умна. Разбира се, постоянно ми се случва. Повечето мъже се комплексират от такива жени.
 
На подиума си с изрязани, предизвикателни бански костюми, но как се обличаш в ежедневието си? Имаш ли специални трикове, с които да подчертаваш формите си?
 
Обличам се според настроението си и това, къде отивам. Повечето ми дрехи са по тялото, нямам нужда от специални трикове. Чувствам се добре и с*кси в кожата си.

Имаш ли козметични корекции по лицето или тялото си? Какво е отношението ти към пластичната хирургия?

Ако имате предвид силикон, мисля, няма нужда да коментирам (смее се). Относно пластичната хирургия съм за – стига да не се прекалява. Харесвам корекции, които стоят естествено и не са натрапчиви…
 
Кои упражнения са най-ефективни за стягане на тялото, според теб? Имаш ли си свои любими?

Най-ефективно е да се спортува регулярно. Има различни упражнения за отделните групи мускули. При всеки човек е строго индивидуално. Аз лично обожавам да тренирам крака, дупе и преса.
 
Странно ще прозвучи, ако те питаме как мързелуваш през свободното си време, предвид железните си мускули, затова – как се забавляваш, как обичаш да си почиваш?
 
И аз ще отговоря странно – почивам си в залата, а и не зная какво е това „свободно време”. Забавлявам се с децата си ежедневно, обичам да ходим на кино заедно, както и вечерите с приятели и излизането по женски са вид релакс за мен. От време на време посещавам и спа-центровете, когато имам време…
 
Как балансираш между семейството и спорта?
 
Трудно, но няма невъзможни неща, когато има желание и подкрепа. Благодарна съм на съпруга си и децата ни, че са до мен и ме разбират. Без тях всичко, което правя нямаше да е възможно.
 
Виждали сме доста твои провокативни снимки. За кои списания си се снимала досега? Получавала ли си наистина пикантни предложения за фотосесии?
 
Какво имате предвид под провокативни снимки J? Не знам да имам такива…, поне не в интернет пространството… Получавам периодично предложения за еротични снимки, но до сега не са ми предложили достойна цена.
 
Да те върнем отново в Добрич! В момента се наблюдава подем в спорта в града. Залите се ремонтират, привличат се все повече млади спортисти… Какво смяташ, че липсва на Добрич, за да се раждат и развиват повече жени като теб?
 
Не смятам, че нещо му липсва на Добрич. По-скоро на хората им липсва мотивация и желание да се грижат за себе си. Радвам се, че успявам да провокирам все повече хора да си обърнат внимание, защото преди всичко това е тяхното здраве.  Няма значение къде живееш, какво работиш и колко деца имаш, за да спортуваш и да водиш здравословен начин на живот.
 
Какви планове кроиш занапред?
 
Както вече знаете, предстоят ми балкански и европейски шампионат, а през началото на юни е последното ми за сезона състезание Amateur  Olympia в Прага. През лятото ми предстоят промени в личен план, така че нямам представа дали ще имам възможност да се готвя за есенните състезания. Но зная едно, че ще спортувам и мотивирам хората докато мога да дишам.
 
И за финал: какво ще пожелаеш на читателите на dobrich24?
 
Пожелавам им преди всичко да са здрави, да се грижат за себе си, да се усмихват повече и да търсят положителното във всяка една ситуация. Тогава животът е много по-лесен и розов.