Интерпол издирва двамата избягали престъпници от Софийския затвор

1
Добави коментар
dobrich24
dobrich24

За да се ускори намирането на двамата опасни престъпници, избягали от Софийския затвор България търси помощ от Интерпол. Българинът Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез ще бъдат издирвани с червена бюлетина, информира БНР.
Лицата, които са лишени от свобода за убийство, кражба, отнемане на превозно средство и притежание на оръжие ще бъдат търсени под дърво и камък във всяка държава членка на антипрестъпната организация, ако успеят да се измъкнат от пределите на България.

Шефовете и надзирателите в затвора ще получат солени наказания за това, че са допуснали опасни бандити да се измъкнат от кафеза. Според правосъдното министерство има основание да се смята, че бягството им на 30 април е плод на заговор и съдействие от страна на стражите. Установено е, че Николов и Мартинез са се измъкнали от подземен тунел на парното, където двамата работели. Носят се слухове, че бегълците са прокопали таен тунел и предварително са планирали детайлите около измъкването си, но съкилийниците им смятат, че това е невъзможно. Вероятността да са напуснали България се увеличава с течение на времето, в което се издирват.

Предполага се, че затворниците са избягали около 18 часа, но липсата им била забелязана чак в 21:30 часа. Отсъствието им не станало достояние на надзирателите веднага тъй като дезертьорите изпълнявали работните си ангажименти извън обхвата на кокошарника. Шатката е осъден на близо 20 години зад решетките за хладнокръвното убийство на Николай Христов – Хайо от групировката на Килърите 3. По данни на прокуратурата Шатката е изстрелял 10 куршума в тялото на Хайо вечерта на 19 февруари 2008 г. Чужденецът все още няма влязла в сила присъда. Това означава, че нито един от тях не е имал правото да напуска корпуса на зандана.
Полиция е завардила граничните пунктове към Сърбия и Гърция.
 

Снимка: www.novini.bg