Двоен парад за Деня на победата – Live

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

/КРОСС/ Руската армия е подготвила за днешния Ден на победата зрелищен парад с демонстриране на част от най-новата бойна техника. Краят на Втората световна война в Европа се отбелязва по традиция като най-големият празник в страната и в бившия СССР, като на много места има шествия на ветерани и военни части.

За пръв път голяма демонстрация на военна мощ ще има извън Москва и тя ще бъде в Севастопол. Над града ще прелетят легендарните авиационни групи „Стрижи“ и „Русские витязи“. В основната база на Черноморския флот очакват да дойде лично Владимир Путин, но от Кремъл досега няма потвърждение, че той ще се появи там.

Над Севастопол днес ще прелетят пет тежки изтребителя Су-27 и четири леки бомбардировача Миг-29 във формация, известна като „кубински диамант“ (девет машини във формата на ромб). Освен тях ще преминат 70 самолета и хеликоптера (символизиращи кръглата годишнина от освобождението на града), последвани от демонстрация в залива от кораби на Черноморския флот. Ще има и парад на 40 единици военна техника и тържествен марш на воински части, какъвто е подготвен и в Керч и Армянск.

Парадът в Севастопол е насрочен за 10 ч. местно време, т.е. ще съвпадне с началото на парада на Червения площад, където за пръв път ще се развява и знамето на Крим.

В столицата е предвидено да преминат общо 151 единици бойна техника – с 50 повече от миналата година. Сред тях са 13 разузнавателни машини „Тигр“, 13 машини БТР-80, какъвто има в севастополската бригада на морската пехота. За пръв път по паважа е предвидено да преминат и кавалерийски части.

Новост ще бъде модел БТР-82 и бронираните автомобили „Тайфун“, които трябва да влязат на въоръжение през тази година. Традиционно към края на парада ще преминат танкове Т-90А, ракетни комплекси „Хризантема-С“, внушителните на външен вид самоходни гаубици Мста-С, за които се твърди, че са без аналог в света, както и три ядрени ракетни комплекса „Топол-М“.

Ми-26-най-големият в света военен транспортен хеликоптер в компанията на четири Ми-8 ще открие преминаването на бойната авиация. Общо е предвидено да прелетят 69 машини (колкото е годишнината от 9 май 1945г.), включително „нощните ловци“ Ми-28 и четири Ка-52 „Алигатор“.

 

 

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.