Моля, изисквайте касова бележка!

2
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

След работа минавате през кварталния магазин на път за вкъщи и си купувате набързо продукти, с които да приготвите вечерята. Когато се прибирате, обаче, установявате, че бекона е развален и не става за ядене. Ядосан, се връщате в магазина и учтиво молите да ви го сменят или да ви върнат парите. Продавачката, обаче, не го прави и ви казва следващия път „да гледате по-внимателно какво си купувате“. На път за вкъщи минавате през огромна дупка на пътя и счупвате предната си броня, която струва 250 лева в най-добрия случай. За капак, и вие, и жена ви сте купили един и същ подарък за рождения ден на Жоро в събота. Каква е връзката между тези, на пръв поглед, различни събития?

Връзката е, че не си искате касова бележка, когато пазарувате. В статията ще ви разкажа за този малък документ, за какво да го използвате и как гарантира вашите права. Въпреки, че всеки го познава (надявам се), има много неща, които не са толкова известни и със сигурност ще са ви полезни.

И така, съгласно Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги в търговски обект чрез издаване на касова бележка. Изключение правят само будките за вестници и списания, продажбите на самолетни билети и други билети за транспорт, стоките продавани в църквите и още в няколко случая, описани в Наредбата.

На касовата бележка трябва да пише „ФИСКАЛЕН БОН“ (от „фиск“ – държавни приходи), а на „Финансов бон“, „Валиден бон“, „Служебен бон“ или „Заповядайте пак!“ (и това съм го виждал). Ако видите „Системен бон“ на касови бележки, издавани от големите вериги хипермаркети, не се притеснявайте. Техните системи са вързани с тези на НАП и няма проблем. В България има около 160 такива търговеца. От всички останали, обаче, трябва да си искаме фискални бонове, за да се ползваме от правата, които дават различните закони. Складови разписки, стокови бележки, кръчмарски „сметки“, приемо-предавателни протоколи и други саморъчни или компютърни бележки не заместват касовите бележки от фискално устройство.

Сега ще ви представя три причини, поради които трябва да си искате и съхранявате касовите бележки.

Причина № 1 Основа на месечния бюджет

Сега ще ви помоля за нещо. Извадете си портфейла или портмонето. Какво има в него? Пари, банкови карти, лична карта, шофьорска книжка, карти за намаления. Друго? Има ли касови бележки? Нe. В моя, обаче, има.

Управлението на личните ви финанси е като миенето на зъби. Трябва да усвоите полезни навици, които да подобрят финансовото ви здраве. Най-лесния, с които може да започнете, е да събирате касовите си бележки и да „осчетоводявате“ разходите си на някакъв период. На една седмица е ок. Така винаги ще знаете къде са отишли парите ви и ще можете да направите корекции през следващите месеци. Не е трудно, нали?

Причина № 2 Защитете правата си

В историята, с която започнахме, клиента не може да върне разваления бекон, защото нямаше касова бележка за покупката. Съгласно Закона за защита на потребителите, ако стоката, която сте закупили не отговаря на това, което ви е обещал търговеца, имате право да я замените или да искате нейния ремонт. Срокът, в който имате право да предявите рекламацията е 6 месеца. За стоките, закупени по интернет имате право да ги върнете в 7-дневен срок, без да давате никакви обяснения каква е причината за вашето решение.

Освен разпоредбите записани в закона, има и много търговци, които дават допълнителна гаранция, като например правото да върнете закупена от магазин стока в 14-дневен срок без да ви задават въпроси. Най-важното нещо, което трябва да запомните е да се информирате за условията на съответния търговец и да си търсите правата. В случая с разваления бекон, стоката не отговаря на това, което сте очаквали и можете да го замените или да ви върнат парите (ако кварталния магазин очаква и друг път да пазарувате от там).

Причина № 3 Не питай какво държавата ти може да направи за теб, а какво ти можеш да направиш за държавата си

В България неплащането на данъци е национален спорт и ако имаше световно първенство, щяхме да сме като бразилците във футбола. У нас хората предпочитат да дадат 50 лева на полицая, вместо да си платят глобата на държавата за същата сума. А след това псуваме наляво и надясно, когато пътищата са ни лоши и пенсиите са малки. Замисляли ли сте се, че има връзка между неиздаването на касови бележки и лошите пътища в България? Да, има. Когато търговеца не ви издаде документ за покупката, вашите пари отиват директно в джоба на собственика, без да плаща данъци и работниците му ще продължават да са на 300 лева заплата.

След това, този същият „предприемач“ кара поръчков мерцедес за 150,000 лева, а ти караш 10-годишна кола, която се чупи непрекъснато от дупките по пътищата. Следващият път, когато пазаруваш, помисли за това и си поискай касовата бележка. Не е сложно, нали? И го правиш за себе си, твоите деца и твоите родители.