Коя е Дороти Ходжкин! СЪЗДАТЕЛ НА ИНСУЛИНА И ПЕНИЦИЛИНА! (Dorothy Hodgkin) 2014 Google

1
Добави коментар
maqo
maqo

Коя е Дороти Ходжкин! СЪЗДАТЕЛ НА ИНСУЛИНА И ПЕНИЦИЛИНА! (Dorothy Hodgkin) 2014 Google

837

Публикувано на 12 май, 2014 от

Shella
Субтитри от

Shella

Дороти Ходжкин – СЪЗДАТЕЛ НА ИНСУЛИНА! (Dorothy Hodgkin) 2014 Google Doodle
Дороти Ходжкин британски химих!Открила инсулина и пеницилина!Dorothy Hodgkin’s 104th Birthday – Гугъл я почита в интерактивното си лого днес 12 май 2014 г. – Дороти Мари Ходжкин (12 май 1910 – 29 юли 1994), по баща Кроуфут е британски химик, получила обществено признание за приноса ѝ в развитието на кристалографията на протеините.
Тя подобрява техниката на рентгеновата кристалография, метод, използван за определяне на триизмерната структура на биомолекулите.
Структура на витамин B12
Сред най-значимите нейни открития са потвърждение на структурата на пеницилина, която Ернст Борис Чейн и Едуард Авраам преди това само са предполагали, и структурата на витамин B12, за което тя е наградена с Нобелова награда за химия.
През 1969 г., след 35 години работа и пет години след спечелването на Нобеловата награда, Ходжкин успява да разчете структурата на инсулина. Рентгеновата кристалография става широко използван инструмент и е от решаващо значение за по-късното определяне на структурата на много биологични молекули, където познаване на структурата е от решаващо значение за разбиране на тяхната функция. Тя е призната като един от учените пионери в областта на рентгеновите кристалографски изследвания на биомолекулите.

Покажи още