Депресия? Може да е от дефицит на витамин В12

1
Добави коментар

Значението на витамините и микроелементите за здравето е известно, но все повече проучвания изясняват в детайли действието им. Не бива да допускаме дефицит на основните нутриенти, за да не страда организмът.

Един от най-важните витамини за здравето е В12, макар че остава някак встрани от вниманието на повечето хора. Той е водоразтворим и се набавя чрез различни източници.

Витамин В12 е един от осемте витамина от групата В. Подпомага функцията на мозъка и нервната система. Нужен е за производството на кръвни клетки и ДНК. Важен е за костите, обмяната на желязото, за подобряване на настроението и храносмилането.

Нарича се още кобаламин и е най-комплексният витамин в човешкото тяло, пише електронното издание “Хелт дей”.

Доставят го много храни, сред които най-богати са рибните продукти – особено мидите, и говеждият черен дроб. Само една порция от всяка от тези храни снабдява организма с доста повече витамин В12 от нужната дневна доза. За възрастни се препоръчват между 2 и 4 микрограма на ден, а за деца – до 3 мигрограма. За бременните и кърмещите жени дозите са по-високи и трябва да се съгласуват с лекар.

Други източници на важния нутриент са говеждото и агнешкото месо, млечните продукти, яйцата.

Дефицитът на витамин В12 най-често се дължи на дългосрочна вегетарианска диета, тъй като естествените източници са храни от животински произход. Привържениците на строгите диети за отслабване също рискуват дефицит на В12. Друга причина може да е гастрит – особено често заболяване при съвременния човек, болестта на Крон. След 50-те организмът започва да произвежда по-малко от киселината, нужна за усвояването на В12.

Недостигът на витамин В12 може да се изяви чрез депресия, затруднена концентрация, дезориентация, умора, но те са белег и на други състояния. Дефицитът се установява с кръвен тест, който се прави на гладно. При стойности под 200 пикограма на милилитър кръв е налице недостиг на витамин В12.

Още интересни текстове ще намерите във вестник „Клуб 100“ – на пазара всяка сряда в цялата страна.

Депресия? Може да е от дефицит на витамин В12

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти