Елда 1 кг

1
Добави коментар

Елдата притежава ценни хранителни качества. Семената са с високо съдържание на скорбяла, белтъчини, мазнини, целулоза, аминокиселини. В сравнение със зърнените култури тя е бедна на въглехидрати, което я прави полезна за диабетици и хора с наднормено тегло. Подходяща храна е при сърдечно-съдови проблеми и заболявания на черния дроб, както и за хора, страдащи от анемия заради високото съдържание на желязо.

Предпочитана е при диети за отслабване заради съдържанието на фибри и пектин, които подпомагат храносмилането и прочистването на организма.

Елдата е високо енергийна храна, подходяща при тежки физически натоварвания, както и за любителите на фитнеса и бодибилдинга, защото подпомага образуването на мускулна маса. В 100 г семена от елда се съдържат 11-14 грама протеини, които комбинират всички необходими за човешкото тяло аминокиселини в отлични пропорции, включително лизин, който се среща в твърде ограничени количества в зърнените храни като пшеницата, царевицата, ориза и др.

Сериозно основание да включите елдата в менюто си е и благотворното й въздействие върху здравето и вида на кожата и косата. Съдържащите се в елдата минерали като цинк, калций, желязо, фосфор, мед, както и витамин А подхранват кожата, косата и ноктите и им придават здрав и красив вид.

Няколко идеи как да включите елдата в ежедневното си меню

1. Накиснете елдата в гореща вода от вечерта. На сутринта тя е готова за консумация и можете да приготвите с нея пълноценна зърнена закуска, като добавите мед, пресни плодове, ядки, мляко и други съставки по ваш вкус.

2. Сварете едлата в съотношение 2:1 с водата и я използвайте за приготвяне на салати, пастети, гарнитури. Елдата може да се комбинира добре с пресни зеленчуци – домати, чушки, краставици. Ако я пасирате и овкусите с подправки, сусам, орехи или други ядки, ще получите вкусен и питателен пастет.

3. От сварената елда можете да приготвите вкусни вегански кюфтета.

4. Използвайте елдата като заместител на ориза в супи, яхнии, зеленчукови запеканки

5. Брашното от елда можете да добавите към други брашна за обогатяване на хранителния им състав или да използвате самостоятелно в различни рецепти за палачинки, бисквити, сладкиши и др.

Още разфасовки – Елда 250 г

                             Елда 5 кг