Супичка – пътеводител на новака в кухнята

1
Добави коментар
gischo
gischo

Какво е Кодрит Кадир? Кодрит Кадир е арабски сладкиш, който представлява крем карамел върху какаов блат. Какаовият блат се сиропира от карамеления сос на крема и полученият сладкиш е изключително сочен и вкусен. От всичко обаче най-интересно е приготвянето на самият сладкиш Кодрит Кадир, което е равносилно за малко вълшебство! Сместа за блата се изсипва в сместа за крем карамел и при печене изплува на повърхността! Кодрит Кадир е сладкиш, който се радва на голяма популярност в България, тъй като е много подходящ за българския вкус, приготвя се лесно и с много атрактивен и изкусителен външен вид, сладкиш, с който ще спечелите овациите на вашите гости.
Кодрит Кадир
Необходимите продукти за Кодрит Кадир:

За карамела:
1. ⅓ чаена чаша захар

За крем карамела:
1. 800 мл прясно мляко
2. 5 яйца
3. 1 чаена чаша захар
4. 2 ванилии

За блата:
1. 1 яйце
2. ½ чаена чаша захар
3. ½ чаена чаша прясно мляко
4. 1 чаена чаша брашно
5. ½ чаена чаша олио
6. 1 супена лъжица какао
7. 1 чаена лъжица бакпулвер

Необходимо време за приготвяне:
20 минути подготовка
60 минути печене

Кодрит Кадир
Рецептата за Кодрит Кадир в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за за Кодрит Кадир е подготовката на карамела и отделните смеси за сладкиша. Изсипвате ⅓ чаена чаша захар на дъното на формата за кекс, в която ще печете сладкиша и я слагате във фурната на максимални градуси, докато захарта се карамелизира.

Междувременно подгответе двете смеси. Разбийте яйцата със захарта и ванилията, след което добавете и прясното мляко и отново разбъркайте за карамелената смес. За кексовата смес разбийте първо яйцата със захарта, олиото и прясното мляко, след което добавете пресятото брашно с какаото и бакпулвера и при непрекъснато разбъркване ги добавете към течната.

2.
След като захарта се разтопи и карамела е готов, извадете формата от фурната и намалете фурната на 180 градуса. Изчакате карамела да поизстине, след което изсипете сместа за карамела във форма. Изсипете кексовата смес в карамелената, като я разпредлите равномерно. При печене какаовата кексова смес ще излпува на повърхността и ще се изпече.

3.
Печете кодрит кадир в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 60 минути на водна баня, като поставите формата със сладкиша в дълбоката тава пълна с вода. След като кодрит кадир е изпечен го изваждате от фурната и го оставяте да се изстуди напълно. След като кодрит кадир е напълно изстинал обръщате сладкиша в голяма чиния.

Кодрит Кадир
Рецептата за Кодрит Кадир е изпълнена!

Кодрит Кадир е сочен сладкиш, типичен представител на арабската кухня. Така сочни са повечето ориенталски сладкиши. Ако обичате сочните сиропирани сладкиши то рецептата за кюнефе е вашата рецепта. Кюнефе може да откриете в турските и ориенталски сладкарници. Кюнефе се приготвя лесно, като най-трудният момент от рецептата за кюнефе е да намерите суров кадаиф. Много вкусен ориенталски сладкиш е и казан диби, или “дъното на казана”. Казан диби е сладкиш, който най-кратко може да се опише като пухкав крем с вкусна карамелена коричка.

ДОБЪР АПЕТИТ!