Как да кандидатствате за общинско жилище в UK

1
Добави коментар

Как да кандидатствате за общинско жилище в UK

Как да кандидатствате за общинско жилище в Англия
Ако имате нужда от общинско жилище и живеете на територията на Великобритания, трябва да знаете, че на първо място е нужно да се регистрирате в местната община. След като го направите, най-вероятно ще попаднете в определен списък на чакащите (waiting list), но сами се досещате, че няма жилища за всички.

Как да кандидатствате за общинско жилище в Англия

За да се запишете трябва да сте минимум на 18 години, а в някой случаи може и да сте на 16, като има определени правила, според които можете да се възползвате от общинско жилище. Ако не живеете в района, за който кандидатствате има шанс да не ви одобрят, но пък нищо не ви пречи да опитате.
Самите общини решават кого и как да настанят, като това може да се случи по 2 начина – чрез points system (точкова система) или чрез band system (по група). Различните общини имат и различни критерии за настаняването в общински жилища, но основно се гледа това дали сте бездомни, дали живеете в лоши условия и дали имате заболяване, в следствие на средата, в която живеете.
Някой общини ви дават право на избор измежду няколко жилища, но някой директно ви настаняват, като нямате право да откажете. Хубаво е да сте посочили предварително къде предпочитате да живеете, като можете да разгледате обявите във вестника или да потърсите в интернет. Когато кандидатствате за жилище, можете да „наддавате” за него, като това може да стане по телефона или онлайн, но не е обвързано с пари.
След като получите оферта, това означава, че сте одобрени и че от общината ще ви предложат жилище. Не трябва да чакате много, тъй като местата са ограничени и ако откажете е много вероятно да нямате втори шанс.
Ако откажете няколко оферти на общината, то ще бъдете извадени от списъка с чакащите. Ако обаче изберете жилище, то ще трябва да подпишете договор, чрез който се задължавате да спазвате правилата на общината. Договорите са индивидуални и имат различни права и отговорности.
В повечето случаи се подписва договор за 12 месеца и ако го спазвате стриктно, то автоматично получавате статут на надежден наемател, което ще ви помогне при следващият избор. Разбира се, нямате право да отдавате под наем жилището, да му правите сериозни ремонти или да го делите с друг човек.
Има и опция да закупите общинското жилище, ако то е единственото, в което живеете, ако е самостоятелно и ако сте сигурен наемател. Има и вариант да ви изгонят от жилището ако не спазвате правилата, като се прекратява договора в 4-седмичен срок.

Публикувайте вашата история чрез facebook и споделете