Над 4000 души посетиха музейните обекти в Нощта на музеите

1
Добави коментар

Почти 4 500 души посетиха музейните обекти на Регионалния исторически музей в Стара Загора в Европейската нощ на музейте. На най-голям интерес се радваха проявите в Регионалния исторически музей,където бе открита изложбата „Геоложки пулс“ – международен научно-художествен проект, дело на американския художник с български корен Йонко Иван.

Той артистично транскрибира в нея оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на територията на България, прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого-културоложка разработка.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и заместник-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.

В изложбата са представени много платна на Дечко Узунов, Димитър Инджов, проф. Найден Петков, световноизвестния Кристо (Христо Явашев) и други големи български художници. Картините бяха превозени в Стара Загора с бронирана кола и под засилена охрана от частна агенция за сигурност.

От Ню Йорк за участие в откриването пристигна и личната треньорка по танци на дъщерята на Мадона – Силвия Тасева, която има съвместни проекти с Йонко Иван. Бившата световна шампионка по художествена гимнастика и главна танцьорка от балета на Слави е хореограф на предстоящия мюзикъл на Broadway „Последните дни на Помпей“. В лапидариума на музея тя направи пърформънс, собствена хореография, с уникалните рисувани шалове на Йонко Иван.

„Геоложки пулс“ е реализиран с подкрепата на Община Стара Загора, Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Националния музей на Българското изобразително изкуство, Националната художествена академия, Нов български университет и др. Мащабният проект ще бъде изложен в Регионалния исторически музей до 16 юни.

За първи път тази година в Неолитните жилища беше оформен интерактивен кът за ръчно мелене на зърно с праисторически хромел. Желаещите да пробват действието му можеха да си донесат собствено зърно, както и да ползват предоставените от домакините.

На Античната улица в музея беше оформен кът за снимки „Античната мода“. По-късно вечерта се състоя прожекция на презентацията „Преблестящият град на траянците“. Лапидариумът предостави сцена за два концерта – на Градски духов оркестър и на квартет „Розов свят“.

По традиция на IV-то експозиционно ниво в РИМ бяха връчени и дарителските свидетелства за 2013 г.

Нощта на музеите в Стара Загора включи още изложбата „Амулети, талисмани, пергаменти“, както и прожекции на документални филми. Многобройни посетители разгледаха и експозициите в Градската художествена галерия и Музея на религиите с изложбата „Българското възкресение“.

Специалната система на РИМ за отброяване на посетителите отчете, че събитията в Европейската нощ на музеите в Стара Загора са посетени от 4416 души.