Брасика, Декоративно зеле (Brassica Oleracea)

1
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Брасика, Декоративно зеле

(Brassica Oleracea)

Семейство Кръстоцветни (Brassicaceae)

Публикувано от bimbargo на 19 май 2014 г.

Последна промяна на 19 май 2014 г.

Брасика или Декоративно зеле е неповторимо допълнение към есенния балкон или градина. Има много видове зеле, вкл. и броколито и брюкселското зеле, но това с декоративна стойност за нас цветарите е декоративното зеле. За съжаление то все още не е много познато и разпространено у нас, но смело настъпва като неизменна част на есенната градина и балкон. На височина израства до 25 см., а настрани се разпростира до 30 – 35 см.
Всъщност декоративното зеле е най-популярно в далечна Япония, където още през средните векове са създадени множество сортове с различни форми и цветове. Има дори такива с високи стебла, които се ползват за рязан цвят.

Място: Брасиката (Декоративно зеле) можете да засеете в градината или в балконско сандъче. Няма особени изисквания към светлината или температурата.

Грижи: Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, с малко добавен пясък. Трябва да се полива често и да се подхранва с богати на азот торове. Ако почвата е богата на хранителни вещества, 2 – 3 подхранвания през седмица са напълно достатъчни. Не допускайте изсъхване на почвата – това е ключов фактор за развитието на здраво и красиво декоративно зеле.

Размножаване: За отглеждане в балконски сандъчета, семената се засяват началото на юни, а разсаждането се прави в средата на юли. При отглеждане в градината семената се засяват в началото на пролетта в саксии. Семената се засяват на дълбочина около 1 см.

Съвет на градинаря: Декоративното зеле се засажда в групи или поединично. Ниските сортове са подходящи за цветни бордюри.