Продуктите в гурме ресторантите на Варна и света

12
Добави коментар

   Интересувате ли се от гурме кухня и смятате ли, че тя може да бъде оценена от родната публика? Със сигурност това е възможно според екипа на „Ресторанти Варна“. В това сме убедени и поради тази причина предлагаме на Вашето внимание тази малка рубрика. Тя ще отговаря на съществени въпроси, свързани с нея.

 

Продуктите в гурме ресторантите на Варна и света

    Гурме ресторантите по света биват признавани за такива само и единствено ако използват продукти от най-високо качество. В противен случай те не биват категоризирани по този начин. Все още тази характериситика не е типична за ресторантите във Варна, които претендират да предлагат този тип кухня. Наблюдава се обаче изключително бързо налагаща се тенденция в тази насока. Това се дължи на по-голямата достъпност до чисти и свежи продутки.

   Както и колегите си на запад, те обръщат все повече внимание на продуктите, които се намират в техния регион и през сезона, в който те прелагат съответното меню.

 

 

Класическата гурме кухня в ресторантите на Варна

   Може ли всъщност да се каже, че има класическа гурме кухня? Според екипа на „Ресторанти Варна“ отговорът е „Да“ и дори определено това е френската. От там произлиза и понятието, което бива използвано на български и на няколко други езика. Гурме кухнята е наследвство от живота във Френския двор. Преди революцията там само аристократите са можели да опитват кухня на толкова високо ниво.

След това талантливите готвачи отварят свои собствени ресторанти

     Повечето нояви ресторанти, които искат да се докажат на „гурме сцената“ първо предлагат класически гурме ястия. Точно както и талантливите артисти, веднъж доказали уменията си да ги приготвят на сравнимо ниво с обявените за най-добри масйтори е предпоствка за това, да бъде обърнато внимание и на другите им специалитети.

Примерите в това отношение са много, а изключенията – много малко. Именно поради тази причина френската кухня е особено разпространена в новите гурме дестинации. Става въпрос за страни, които до сега не са излъчили майстор готвачи, оценени от Guide Micheline като „гурме“.

Като стана въпрос за Guide Michelin… как според вас експертите там оценяват ресторантите на Варна

   За съжаление няма още ресторант във Варна или в България, който да е оценен със звезди на Michelin или да има шансовеза това. На какво се дължи това? Според еикпа на „Ресторанти Варна“ със сигурност причината не е в лошото качество на прдуктите, ястията или готвачите. Просто може би всичко се дължи на грешната стратегия…

   Нека напомним още веднъж: повечето гурме ресторанти по света първо предлагат отлична класическа гурме кухя. За повечето световни специалитети ние разполагаме с всички необходими ресурси. Нека Ви дадем пример с гъши дроб или трюфели. Знаехте ли, че според гурме експерти именно България е един от най-добрите производители на тези продукти в света… Това важи и за редица видове месо и риба, които са познати от класическата гурме кухня.

   На почит в днешно време са регионалните тендецнии. Малко ли са българските продукти с уникален вкус, достойни за гурме кухнята? Точно както на Запад ние бихме могли да предложим най-добрите качества на родните продукти. Нещо съсвсем обикновено като морков или домат, би могло да се превърне в гурме деликатеса, водещ България към звездите на Michelin.