Избраха С.П. Кукиш за символ на демокрацията ’2014

5
Добави коментар
vaksen1
vaksen1

В навечерието на евроизборите  ПР1 България проведе непредставително асоциологическо проучване на тема: “Кой е истинския символ на демокрацията”.

Получените резултати донякъде са изненадващи, понеже европейците читатели на сайта почти единодушно са се обединили около един от всички предложени отговори. Отговорът е „Среден пръст”, познат още и като Кукиш.

Както е известно, средствата за мосово осведомяване отдавна се опитват да ни убедят, че ние не сме особено сплотен народ. Проучването на ПР1 България обаче доказва, че това не е точно така.

Най-малко предпочитаните отговори са „Узурпация” и „Свастика”, които си делят съответно по два процента от отговорите. Второто не е учудващо, доколкото свастиката е древен символ, който очевидно най-малко се свързва с демокрацията,  особено като се има предвид отношението на Германия към някои общи политики на ЕС. Що се отнася до узурпацията, този нисък процент отговорили е доста обнадеждаващ, тъй като тя беше сложена там като аналог на контролен въпрос.  Въпреки че звученето й е подозрително близко до думата “демокрация”, спокойно можем да направим предположението, че  повечето участници са се досетили за истинското значение на този термин, което пък разбива още един мит: че избирателите у нас са необразовани.

За окупацията като същински символ на демокрацията са се произнесли едва 7%. Независимо от пърформансите на тази тема, които се разиграха през миналия сезон в най-голямото ни висше училище, изглежда твърде малко хора смятат, че окупацията е демократичният начин за постигане на политически цели. За сметка на това  доста повече (17%) са убедени, че петолъчката е истинският символ на демокрацията. Дали защото си спомнят времето, когато тя беше основен символ на народното добруване, или защото възнамеряват да наченат въоръжена борба сред оредяващите български гори, на този етап е твърде трудно да се прецени. Според експертите на ПР1 България, резултатът от предстоящите избори ще осветли този въпрос.

Безусловният победител с над две трети от гласовете е средният пръст ( С.П. Кукиш).

Този резултат също може да бъде тълкуван поливалентно. Възможно е и българските избиратели да страдат от повсеместната заблуда, че демокрацията е единственият начин да се покаже среден пръст на управляващите, само защото съществува измамната надежда за участие в избори. Или пък, защото възприемат средния пръст като реалистично описание на ситуацията,  до която ги е докарала т. нар. реална демокрация.

При всички случаи мистерията ще се разбули на следващите избори.

А вие можете да гласувате в новата ни анкета по същия повод: http://pr1bg.com/funpr/%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7/