Издигат паметник на Георги Калоянчев в Бургас

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Проектът е по инициатива на „Асоциация за развитие на културата на Бургас и на Бургаски регион“

В Бургас ще издигнат паметник на големия български актьор Георги Калоянчев. Това решение беше взето на заседание на Общинския съвет в града, предаде Burgasnews. Освен монумента, посветен на актьора също ще бъде издигнат паметник и на един от най-прочутите зевзеци, на няколко пъти изпращан в лагера в Белене по време на тоталитаризма Петко Благоев-Пандира.

Скулптурата на Калоянчев ще бъде издигната пред Летния театър, а на Пандира – пред Моста.

Проектът за статуя на големия български актьор е по инициатива на „Асоциация за развитие на културата на Бургас и на Бургаски регион“, като се ползва с подкрепата на множество културни институции и общественици.

Паметникът ще се разположи вдясно от централния вход на Летния театър. От другата страна на входа е паметникът на друг емблематичен бургаски артист – Апостол Карамитев.

Виж още: Бан: Най-умни и красиви са хората в Бургас

Инициаторите на идеята смятат, че по този начин ще бъдат почетени два от символите на града.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че приблизителната стойност на статуята е 80 000 лв., които са осигурени от дарения. Той обясни, че изграждането на паметници в Морската градина е значително по-трудно, защото разрешенията се издават от Министерството на културата.