Четири храни, които да избягваме през лятото

5
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Има храни, за които знаем, че са полезни и ни помагат да поддържаме здравословен начин на живот. Така ли е обаче през цялото време? 

Според древното индийско учение за живота Аюведа, всяка храна има качества и действия, които ни засягат по различен начин, в зависимост от сезона и други фактори.

С наближаването на лятото е време да коригираме хранителните си навици и да ги адаптираме към горещите температури, които влияят на храносмилането. 

Според Аюведа лятото е пиковия сезон на Питта – компонент на организма, отговорен за всички метаболитни процеси. Той се натрупва в организма през летния сезон, поради което Аюведа препоръчва детоксикация в края на горещините, за да се отървем от натрупаните токсини. 

Може да се предпазим от тези усложнения, ако избягваме следните 4 храни:

Чесън

Считан за един от най-антираковите храни, чесънът има многобройни ползи за здравето ни, но въпреки това може да е опасен, ако се консумира неразумно. Според Аюведа, чесънът трябва да се избягва най-вече в горещините, защото засилва Питта, което води до замърсяване на кръвта.  Прекомерната консумация на чесън лятото може да доведе до кожни изгаряния, акне, язва и увреждания на черния дроб. Вместо чесън, по-добре е да използвате малки количества джинджифъл, зелени семена от копър или мента.

Лимон

Лятната лимонада е любима напитка за мнозина, но също така увеличава нивата на Питта. Въпреки че лимонът е освежаващ, всъщност причинява дисбаланс във водните елемнти и стомашните сокове. Това води до лошо храносмилане, киселини и стомашно-чревни язви. Вместо лимон прези жегите, пробвайте хибискус (китайска роза) сок или прясна кокосова вода.

Мед

Медът е още една силно лечебна храна с много специфични ограничения. Не трябва да се добавя в гореща храна и да се консумира в топлите сезони, най-вече лятото. Когато е изложен на топлина, вродените метаболитни процеси на меда се активират и водят до генериране на токсини. Тези токсини могат много бързо да се разпространят по тялото, причинявайки безброй заболявания – рак, автоимунни болести, неврологични проблеми и дегенерация.  Суровата тръстикова захар (в умерени количества), е идеална за лятото, тъй като е естествен подсладител.

Студени напитки

Въпреки че студените напитки действат освежаващо в горещ ден, те не осигуряват дълготраен и здравословен ефект. Вместо това забавят метаболизма и храносмилането, и създават благоприятна почва за генерирането на вътрешни токсини. Избягвайте студените напитки по време на ядене и ги заменете с минерална вода на стайна температура.

Адаптирано от: naturalnews.com