Предразсъдъците са виновни за силното разпространение на ХИВ сред африканските гей мъже

9
Добави коментар
jool
jool

Предразсъдъците са виновни за силното разпространение на ХИВ сред африканските гей мъже

28 юли, 2009 at 10:58 pm

Според скорошно изследване нивото на разпространение на ХИВ инфекцията сред гей мъжете в африканските страни южно от Сахара, е десет пъти по-високо, отколкото средното за общата мъжка популация.

Според доклада, дело на Оксфордския университет и публикуван в уважаван медицински журнал, високата честота на серопозитивността е причинена от предразсъдъците спрямо хората.

Според авторите на изследването, предразсъдъците обуславят изолацията и тревожността, което на свой ред води до рискови сексуални практики.

Според тях размерите на инфекцията се подклаждат от „културното, религиозно и политическо нежелание за приемане [на гей мъжете] като равни членове на обществото.”

„Всичко това е причина тази социална група да бъде трудна за достигане,” обяснява пред Би Би Си водещият проучването, Ейдриън Смит.

Според него сред гей мъжете са по-често срещани и други рискови практики, като проституирането, употребата на интравенозни наркотици и поддържането на контакт с множество партньори.

По данни на програмата за отговор на ХИВ/СПИН на ООН, приблизително 33 млн. души по света са ХИВ-серопозитивни, като 2/3 от тази бройка живеят в Централна и Южна Африка.

Източник: PinkNews.co.uk | Гласувай

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: Африка, СПИН, ХИВ, ХИВ/СПИН, здраве.