10-те най-опасни човешки храни за кучетата

28
Добави коментар

Животни

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят кучето с човешка храна, но понякога се случва тя да попадне в устата му. Добре е да знаете кои храни са полезни и кои опасни или дори смъртоносни за него, за да предотвратите трагичен инцидент.

1. Чесън и лук

Дръжте лука и чесъна далеч от кучето. В нашата кухня двата зеленчука са често използвани, но създават проблеми на кучето. Най-опасни са в суров вид, но трябва да се избягват във всякаква форма. Някои вещества в тези пикантни храни могат да предизвикат токсикоза при домашните любимци. Обикновено симптомите се появят 3-4 дни след поглъщането. Ще забележите, че кучето изглежда мързеливо, а урината му е оранжева или тъмно червена.

2. Шоколад

Макар не малко хора да смятат, че шоколадът е лакомството за кучето, кофеинът и теоброминът, които се съдържат в него, за съжаление, могат да бъдат смъртоносни за животното. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-опасен е за кучето. Ако кучето ви погълне шоколад, той може да предизвика повръщане, дразнене и болки в корема му. Гърчове и смърт могат да възникнат в случаите, когато са погълнати големи количества от него.

3. Авокадо

Почти всички части на авокадовото дърво са токсични за животните, включително и плодът. За да не се  отрови вашият домашен любимец, той не трябва да яде големи количества от плода. Освен това токсините в месестата част и кората на авокадото не са единственият проблем. Семката на плода също е опасна, защото е едра като костилка и може да предизвика задавяне. При поглъщане тя може да доведе до запушване на червата.

4. Ксилитол

Възможно е дори да не подозирате, че вашите храни съдържат тази съставка. Често се среща в дъвките без захар и други продукти без захар. Изкуственият подсладител не причинява проблеми при хората, но ако кучето го яде, нивата му на кръвна захар ще паднат драстично. Ако кучето погълне голямо количество ксилитол има опасност от чернодробна недостатъчност.

5. Пиле

Домашните птици са опасни за кучетата, не заради токсините, които съдържат, а заради костите. Пилешките кости могат да предизвика стомашни и чревни заболявания или по-лошо. Суровото пиле е безопасно за животните, но сварените кости са потенциални смъртоносни оръжия. Наблюдавайте кучето, ако подозирате, че е яло пилешки кости. Забележите ли признаци на болка или дискомфорт, заведете го на ветеринар.

6. Пленясала храна

Може да ви се струва естествено да дадете на кучето по-стара храна, защото знаете, че ще я изяде. Но за съжаление, ако храната е мухлясала, това може да създаде проблеми на животното. Някои плесени, които се развиват върху храните съдържат треморгенни микотоксини. Тези токсини могат да предизвикат треперене или конвулсии. Ако не се лекува, крайният резултат може да бъде смърт.

7. Царевица на кочан

Царевичните кочани изглеждат безвредни и много хора ги дават на кучето, за да ги дъвчи. Истината е, че те могат да бъдат фатални за него. Възможно е парчетата от царевичен кочан да причинят запушване на червата, което да доведе до сериозни усложнения.

8. Млечни продукти

Не давайте на кучето си мляко или сладолед, тъй като повечето кучета имат непоносимост към лактозата. Макар и не точно опасни, резултатите са неприятни. От консумацията на твърде много млечни продукти се образуват газове и диария. Малки количества сирене и кисело мляко са подходящи за кучето, тъй като съдържат минимални количества лактоза.

9. Сурова сьомга

Никога не давайте на кучето си сурова сьомга. Ако варена сьомгата е чудесна за него, то суровата риба може да предизвика болест от отравяне със сьомга. Заболяването се причинява от паразити и може да прилича на парвовирус. Най-честите симптоми са висока температура седмица след хранене с рибата, последвана от повръщане и жълта диария, с примеси от кръв. Ако не се лекува на време, обикновено заболяването е фатално.

10. Черен дроб

Вареният животински черен дроб е подходящ за кучета, но не прекалявайте с него. Обикновено той съдържа големи количества витамин А, който може да бъде токсичен за животните. Излишък на витамин А води до деформация на костите, анорексия и в редки случаи смърт.

 
25. Акулите средно имат 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби,&nbspповече