Най-добрите градове за колоездене в света

10
Добави коментар
Anardil
Anardil

Градовете имат различен характер, което често пъти води до огромни разлики в изживяването, което получаваш, докато караш колелото си на различни места. Това изживяване, разбира се, е лично. Няма и няма как да има единен критерий за това кое е хубаво и кое не в колоезденето.

(При все това, вярвам всички ще се съгласим, че в София то е нездравословно, противно и до голяма степен детективско начинание.)

Но да оставим настрана хубавата ни столица. Питър Уолкър публикува на сайта на Гардиън списък с петте си любими града за колоездене, в който нея я няма.

Копенхаген

Един не особено оригинален избор, признава Уолкър, тъй като Копенхаген е възхваляван на много места – включително на далеч нескромния си туристически уебсайт – като най-добрия град за колоездене в света. Както отбелязват туристическите служители, повече от един милион километра дневно се изминават на колело в датската столица, при това от хора, които не носят каски и в общия случай не са покрити с доспехи като средновековни войни.

Сидни

Най-големият град в Австралия като цяло не е особено приятен за колоездачите, до голяма степен благодарение на местните таксиметрови шофьори. Единствената причина да бъде включен в този списък е колоездачната алея по Харбър Бридж (прочутият градски мост). Всеки, който е карал по нея в слънчев ден, остава очарован. А ако си особено смел – и няма никой наоколо – дори би могъл да опиташ да се спуснеш по 45-градусовата рампа в средата на стълбите, водещи към моста.

Пекин

Колелото все още е най-добрият начин за човек, току-що пристигнал в столицата на Китай, да я опознае, въпреки големия прираст на агресивно управлявани автомобили в последните години. Много от големите булеварди са снабдени с широки велоалеи. Освен това можеш да прекараш часове в каране през по-малките улички. На един изключително равен град.

Париж

Френската столица също не е от местата, които са смятани за рай за колоездачите, но системата за наемане на колела значително увеличи броя им и е на път да промени това отношение. Освен че компактното географско разположение на Париж прави колоезденето много практично, допълнителен плюс е не особената агресивност на останалите велосипедисти, които обикновено мислят дори за пешеходците.

Лондон

Разположеният по поречието на Темза мегаполис е градът, който попада в този списък с най-големи резерви. При все това там колелото е единственото средство, с което можеш да се придвижиш през задръстванията и да пристигнеш навреме за където си тръгнал. В допълнение, гледката от моста Ватерлоо по залез има свойството да те накара да отбиеш и да прекараш няколко минути в мълчаливо съзерцание.

Оригиналният текст на Питър Уолкър можеш да откриеш тук.