10-те най-големи замъка в света

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 30.05.2014

Оказа се, че откриването на най-големите замъци в света не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Разбира се, не защото не знаем къде се намират най-мащабните такива, а защото до момента има няколко определени като първенци. Според Книгата за световните рекорди на Гинес ‘Пражкият замък’ е най-големият замък, а Уикипедия описва ‘Уиндзоркият замък’ като най-големият обитаван. Освен това съществуват различни мнения за основното предназначение на замъка. Най-общо това е вид архитектурна сграда или комплекс от сгради с укрепителни и отбранителни функции, строена по време на Средновековието в Европа и Близкия Изток.

Виж още: 10-те най-високи сгради в света през 2012 г. 10-те най-красиви университета в света

Сред учените замъкът се дефинира като “лична, укрепена резиденция“. Объркването ни идва и от там, че терминът се използва за голям брой постройки от фортове, разположени на хълм, до провинциални имения. Затова почерпихме вдъхновение от сайта touropia.com, където предлагат подреждането да се проведе след измерване големината на замъците с помощта на Google Maps и KML Area Calculator. Вижте какво се получи.

1. Замъкът Малборк, Полша Намира се в Полша и е построен през 1274 г. в Прусия от Тевтонския орден. Те го използват за свое укрепление и първоначално му дават името Мариенбург, което означава замъка на Мария. Около него се разраснал град, който взел името на замъка. През 1466 г. рицарите го напускат, а през 1945 г. градът попаднал отново в територията на Полша и бил наречен Малборк. Замъкът е класически пример за средновековна крепост и е най-големият в света готически замък, направен от тухли, част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

2. Крепостта Мехрангарх Въпреки че официално е укрепление, крепостта Мехрангарх си е истински индийски замък. Разположен в Джодхпур, щата Раджастан и се извисяваща върху хълм на 122 метра над града. Стените му са до 36 метра високи и до 21 метра широки. В крепостта се крият красиви градини и няколко дворци, известни със своите сложни дърворезби и обширни дворове, тераси, сложни сводести галерии и силно украсени частни резиденции. Mehrangarh Fort е построен през 15 век от Рао Джодха, който решава да премести столицата от Mandore Fort в Джодхпур. Основата му е била поставена на 12 май 1459 г.

3. Пражкият замък Пражкият замък е най-големият в света, според Книгата за рекордите на Гинес и заема площ от 7,28 хектара. Дължината му е 570 метра, а средната широчина е 128 м. Крепостта датира от IX век и е разширявана няколко пъти до втората половина на XVIII век. Комплексът се намира на хълма Храдчани, а в него са разположени президентският дворец, катедралата Св. Вит, базиликата Св. Георги и множество музеи.

4. Уиндзорският замък Уиндзорският замък също е титулуван като най-голям в света и със сигурност е най-големият и най-старият в Англия. Той е една от резиденциите на Кралица Елизабет II, която прекарва голяма част от уикендите си там. Най-интересните неща, които могат да се видят в замъка Уиндзор са смяната на караула, „Кукленият дом“ на кралица Мери,  параклисът „Сейнт Джордж“.

5. Замъкът Хоензалцбург Замъкът Хоензалцбург се намира в австрийският град Залцбург и е един от най-големите и добре запазени крепости в Европа. Името на замъка в буквален превод е “високата крепост“. Основите на Хоензалцбург са поставени още от римляните, а самият дворец в размерите, в които ни е познат днес е издигнат през 1077 г. от архиепископ Герхард фон Залцбург. Замъкът е използван като затвор, военно убежище, а от началото на XX век функционира като музей, до който може да се стигне с 30-минутна разходка или със специално изграден лифт.

6. Замъкът Спиш Замъкът Спиш се намира в източна Словакия и един от най-големите средновековни замъци в Централна Европа. Построен през XII на мястото на по-ранен замък. През 1993 г. е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Замъкът често е използван като снимачна площадка за различни филми, сред които: “Сърцето на дракона“ (1996), “Къл Завоевателя“ (1997), “Лъвът през зимата“ (2003) и “Последният легион“ (2006).

7. Замъкът Буда Замъкът Буда се намира в Будапеща и дълго време е бил използван за резиденция на унгарските крале. Укрепителната система и двореца, построен през тринадесети век след Монголската инвазия, са разрушавани и възстановявани много пъти. Построен върху средновековните основи, ренесансовият замък е бил разрушен от турците. По-късно бароковият дворец е бил опожарен, а след това реконструираните за пореден път сгради са били повредени по време на Войната за независимост през 1848 година. В края на деветнадесети век реконструкцията на замъка била организирана от известния унгарски архитект Миклош Ибл.

8. Замъкът Химеджи Замъкът Химеджи се намира в  префектура Хього, Япония. Това е най-добре запазеният и най-чист пример за японски замък, включващ общо 83 постройки и множество отбранителни системи. Замъкът често е наричан хакуроджо („бял чаплов замък“) заради блестящата си бяла фасада и приликата с излитаща птица. Най-старите сведения за замъка са от 1333 година, когато Акамацу Норима построява първото укрепление на хълма Химеяма. През 1993 година Химеджи става един от първите обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в страната.

9. Цитаделата Алепо Цитаделата Алепо или крепостта Халеб е един от най-старите замъци в света. Намира се на 350 км от Дамаск и е построена е върху 50 метров хълм над град Алепо. През своята хилядолетна история крепостта е белязана от културното влияние на много цивилизации, сред които гръцката, византийската, аюбидската, мамликската. Предполага се, че цитаделата във вида, в който се е запазила до днес, е резултат от строителството по време на аюбидкската епоха. За съжаление по време на войната в Сирия градът изгуби облика си, а цитаделата е сериозно пострадала от боевете между бунтовниците и правителствените сили.

10. Замъкът Единбург Замъкът в Единбург е най-популярният символ на шотландския град, датиращ още от XI век.  Той е построен върху скалите на изгаснал вулкан наречени Касъл Рок, които се извисяват над шотландската столица. Въпреки многото набези над двореца и няколкото реставрации и реконструкции, които е претърпял, той е успял да запази архитектурната си автентичност. Безспорно най-забележителните части в крепостта са параклисът на Света Маргарет и Кралският дворец заедно с голямата зала, която е изградена през XVI век. В нея се пази шотландското кралско съкровище, съставено от най-старите царски скъпоценности във Великобритания.

Коментари

коментар(а)