Важни неща, които е необходимо да знаем преди полет

1
Добави коментар

Пътуването със самолет се използва от много хора като по този начин бързо и лесно се преодоляват големи разстояния. Летенето си е едно вълнуващо и интересно преживяване. Какво се случва обаче, когато пътуването ни е помрачено от дълго чакане или изчезнал багаж?

За летенето със самолет е хубаво да имате предвид няколко неща, които ще ви бъдат от полза. С увеличаване броя на полетите поради различни причини – падане на визови режими или промоции на евтини самолетни билети  нараства и възможността нещо да се обърка. Не е изключено да пострадате и багажът ви да бъде изгубен, повреден или нещо от него да липсва.

Как да предотвратите това да се случи?

За да си спестите нерви и време обърнете внимание на няколко неща. Всяка една чанта или куфар, който ще бъде превозван в отделенията за багаж на съответната компания е нужно да бъде добре опакован и заключен. По време на пътуването багажът преминава през много хора особено, ако минавате и през летище за трансфер.

Ако ви предстои по-дълъг полет е желателно да облепите вашата чанта с полиетиленово фолио. Така не само ще предпазите чантата от евентуално повреждане, но и ще спасите личните си вещи от твърде любопитни хора. Преди да дойде време да отпътувате се запознайте с условията и ограниченията на дадената самолетна компания. Там ще откриете подробно описание на това какво трябва да е теглото на багажа, какъв брой чанти може да пренасяте и в какъв размер.

Ще откриете също важна информация за това какво е позволено да се пренася и какво е забранено. Определени предмети и артикули могат да бъдат взети единствено, ако се декларират в багажа и за тях се заплати застраховка. Това се прави с цел да се предпази ценната вещ и да ви се спестят последващи главоболия. В противен случай авиопревозвачите не носят отговорност за загуба и не са длъжни да заплатят обезщетение.

В Интернет може да се запознаете с изискванията на различните компании. Обработването на багаж се извършва от наземен оператор, който се грижи за съответната авиокомпания. Фирмите за наземно обслужване са специализирани и притежават лиценз за дейността си. Ако се случи багажът ви да бъде повреден или да липсва веднага се обърнете към гишето за рекламации. Най-добре е да направите това преди да сте си тръгнали от летището. Наземните оператори ще ви окажат съдействие и ще ви изготвят протокол.

Има и вариант, в който да не забележите нередности на самото летище. Ако ви се случи да се приберете у дома и да установите, че липсват неща се свържете с авиокомпанията при първа възможност. Ако сте се прибрали вече и сте разбрали, тогава потърсете помощ в офиса на превозвача. Много хора подават оплакване към самото летище, но това е погрешно. Отговорност за загубени или увредени предмети носят самолетните компании.

Изключение са моментите, когато се налага ръчна проверка на багажа с оглед на сигурността. Проверяването обаче тук се прави задължително в присъствието на пътника. Това, което може да направите вие е да опаковате грижливо чантите и да не пренасяте пари и ценности в багажното отделение. Това ще ви спести притеснения и излишно изнервяне.