Какво включва цената на гражданската отговорност?

1
Добави коментар
vps
vps

Застраховката гражданска отговорност е задължителна в България, както и в повечето страни по света. Държавата приема автомобилното движение като потенциално опасно, затова задължава шофьорите да обезпечават възможни щети, които евентуално ще настъпят в бъдеще. Цената на гражданската отговорност се изчислява като се опитват да се преценят имуществените и телесни щети, които могат да настъпят при инцидент.

Интересен факт е, че някои държави предоставят възможност да заобиколите застраховката, но само ако докажете, че имате достатъчно средства да заплатите възможни щети. Тогава държавата определя минимална цена на гражданската отговорност, която вие трябва да сте в състояние да покриете.

Вашата застраховка гражданска отговорност засяга превозното средство, което карате, както и такова, което ви е предоставено с разрешение от собственика.

Все пак цената на застраховката гражданска отговорност не е толкова висока и това е най-сигурният начин да сте подсигурени в случай на инцидент. Освен това става дума и за сигурността на останалите участници в движението.

Инцидент по ваша вина

Ако вие сте участник в инцидент, който се е случил по ваша вина, това означава, че вие ​​сте или частично или изцяло отговорен за причиняването му. Тук вече зависи каква цена на гражданската отговорност сте заплатили и колко от щетите ще бъдат поети от застрахователната компания.

При положение, че се установи вина, възможно е цената на гражданската отговорност да се повиши. Това ще се случи, ако сте предизвиквали и други инциденти на пътя за кратък период от време. Естествено, застрахователната компания може да реши, че не ви иска като клиент и да ви остави да си намерите друга компания с по-ниска цена на гражданската отговорност.

Въпреки това много застрахователни компании ще намерят начин да ви предоставят ниска цена на гражданска отговорност. Полиците наистина варират и зависят от конкретната компания, за да навлезем в подробности. Тук важи правилото, че колкото по-дълго сте били клиент на вашата застрахователна компания, толкова по-изгодна цена на гражданска отговорност ще се опитат да ви предоставят.

Катастрофа

След като сте попаднали в инцидент, обадете се незабавно в своята застрахователна компания. Ще се наложи да им предоставите доста документи. Винаги правете копия преди да ги изпратите, така ще сте допълнително подсигурени. Точните стъпки зависят от модела на работа на вашата компания. Въпреки това бъдете сигурни, че имате координати на участниците и свидетелите на инцидента, както и копие от полицейския доклад.

Разделение

Цената на гражданската отговорност винаги зависи от щетите, които трябва да покрие. Те се разделят на два вида: телесни наранявания и материални щети. Телесната повреда се отнася не само за вредите, които можете да нанесете на трета страна, но и тези които можете и вие самите да получите. Това e и причината, поради която не трябва да се опитвате да спестите от цената на гражданска отговорност. Тук се включват медицински разходи, посещения на лекари, сметки за дългосрочни болнични грижи, пропуснати ползи, претърпени заради злополуката.

Имуществените вреди също са включени в цената на гражданската отговорност. Те покриват щетите, нанесени върху превозното средство, огради, улично осветление, улични знаци, пощенски кутии, гаражни врати и сгради. Както и при телесни наранявания, застраховката гражданска отговорност зависи от вашата застрахователна компания. Ако не сте сигурни за своето покритие, както и за цената на гражданската отговорност, винаги можете да се свържете със своя застрахователен агент и да поискате тази информация. Подсигурете се добре преди да тръгнете на път. 

Време е да закупите гражданска отговорност? Изберете най-добрата оферта като сравните цените на сайта ezastrahovane.bg