Невена Колева: Рефинансирайте кредитите си, вноските могат да паднат с до 35%

8
Добави коментар
alkin
alkin

Невена Колева е завършила магистратура банков мениджмънт в Стопанската академия в Свищов. Пет години е била регионален мениджър в ПОД „Алианц България“ АД , била е и Частен банкер в Банка ДСК. В момента е собственик и управител на Кредитен център MONEY BOX на ул. „Константин Иречек“ №8, който предлага всички банкови продукти – от отпускане на кредити до рефинансиране на вече взети заеми.

 – Г-жо Колева, през последните два месеца наблюдаваме голяма активност на банките, предлагат се ипотечни и потребителски кредити с все по-атрактивни условия. Какъв е вашият съвет – да се възползват ли хората от тези изгодни предложения?
– През последните няколко месеца се забелязва предлагане на кредити с лихви, които достигат до 5.95%. Това е съществена разлика от преди няколко години, в периода, когато много хора усвоиха кредити с лихви между 11% и 16%. Това на практика означава, че новите кредити са при доста по-изгодни и поносими условия за клиентите.
– Да, но голяма част от хората вече имат кредити, кредитни карти и едва ли могат да мислят за нови заеми?
– Точно сега е моментът да се подходи разумно и анализирайки предложенията на банките и собствените си възможности, да обединим и рефинансираме кредитите си. Рефинансирането е финансова процедура с доказана ефективност. Тя позволява на кредитополучателя да се адаптира към променящите се условия на банковия пазар и по този начин да се възползва в максимална степен от конкуренцията между кредитните институции. Чрез рационално и добре обмислено рефинансиране на текущите си финансови задължения кредитоползвателите могат да упражняват достатъчно ефективен контрол върху тях, и да реализират значително намаление на месечните си разходи.
– Всеки ли може да рефинансира кредита си?
– Важно условие е клиентът да бъде изряден досега в отношенията си банковите институции. Знаете съществува кредитен регистър, в който се вписват клиентите с просрочени плащания. Ако се стигне до там, рефинансирането или отпускането на нов кредит е почти невъзможно. Ето защо аз съветвам моите клиенти, преди да изпаднат в невъзможност да плащат вноските по кредитите си, да не чакат и да не натрупват дължими вноски, а да предприемат рефинансиране, което в повечето случаи може значително да намали месечните им вноски.
– Да, но всяко едно рефинансиране е свързано и с нови такси, комисиони.
– В повечето случаи е по-добре да се плати еднократна такса, а после месечните вноски да са с до 35% по ниски. Особено при невъзможност заплащане на месечните вноски е задължително да се преразгледат всички кредити и да се намери оптималният вариант за клиента. В противен случай започват да се трупат наказателни лихви. Те, повярвайте ми, излизат много по скъпо, отколкото таксата за рефинансиране, определена от банките. Тук трябва да обърнем внимание и на факта на кого се доверяваме. Ние от кредитен център MONEY BOX, консултираме безплатно – държа дебело да подчертая това – нашите клиенти дали при текущото им финансово състояние имат възможност за нов кредит и дали рефинансирането на текущите им кредити е изгодно за тях. Друг вариант е да се обърнете към представител на банкова институция.
– Промени ли се банковата култура на българина през последните години?
– Определено да!  Мисля, че отмина времето, когато се теглиха масово кредити. Помним колко много хора изтеглиха заеми, които в момента обслужват трудно. Сега прави впечатление, че повечето клиенти подхождат доста разумно преди да изтеглят кредит. Все повече хора се интересуват и съпоставят различните оферти на банките, търсят по-изгодните условия. Тук е нишата, в която работим. Ние имаме контакт с повечето банкови институции и постоянно получаваме актуална информация. За всеки клиент правим анализ на финансовото му състояние и съпоставяне на различните оферти с цел да получи най-изгодното предложение.
– Кое и по-различното от вас и банките? Все пак само едно съпоставяне на различните оферти може да се направи и в интернет.
– Ние знаем как нашите клиенти да се възползват от възможностите за намаляване на разходите по обслужване кредитите им. Избирането на най-добрата оферта е наш приоритет при работа с клиентите, но това е първата стъпка. Всеки, който има кредит, знае, че процесът по кандидатстване за кредит е свързан с попълването на редица документи, чести посещения на банковата институция за допълнителни уточнения, което в повечето случаи е свързано с отсъствие от работното място. Различното при нас е, че тук обръщаме специално внимание на всеки клиент, правим предварително проучване, подготвяме всички документи, договаряме преференциални условия и когато всичко е готово, клиентът ни трябва да посети банката само за да усвои парите от кредита. В повечето случаи успяваме да направим това до три работни дни, при потребителски кредит.
При нас често идват клиенти, които са получили отказ при кандидатстване за кредит. Всяка банка има условия, подходящи само за определена група от хора. Ние добре познаваме условията на всички банкови институции и знаем къде нашите клиенти могат успешно да кандидатстват за кредит.