Седмица 5 от бременността

14
Добави коментар

Детайли

Категория: Бременни

списание Палитра стил – PalitraStyle.com

Календар на бременността – бременността по седмици

В пета гестационна седмица в ембриона започва развитието на всички големи вътрешни органи, на костите, мускулите, кръвоносните съдове и кръвта. На 22 ден от живота на ембриона новообразуваните клетки на сърцето се събират. В края на пета седмица приличащото на тръба ембрионално сърце вече бие ритмично. При ехографския преглед би могло да се види вече оформеното сърчице и дори неговата активност – то бие двойно по-бързо от собственото ви сърце. Ембрионалното сърце в този ранен стадий вече е разделено на две – дясната камера приема използваната от органите кръв, а лявата камера изпомпва обогатената с кислород кръв към органите и към малките кръвоносни съдове. Някои от тези кръвоносни съдове образуват връзката между ембриона и плацентата. Тук по-късно ще се появи пъпната връв.

При ембриона обмяната на кислород се извършва през плацентата. Много други важни хранителни вещества също се доставят до ембриона по този начин. Отпадните вещества се транспортират обратно от ембриона към плацентата, за да могат да бъдат отделени след това от майчиния организъм. За съжаление обаче от кръвообращението на майката чрез плацентата много вредни субстанции могат да попаднат в развиващия се организъм на ембриона. Не пренебрегвайте това и водете здравословен начин на живот. За доброто на детето ви, се откажете от вещества, които биха могли да му навредят и избягвайте определени хранителни продукти. Важно е също да не сте в контакт със заразно болни лица. От голямо значение е да откажете цигарите. Опитайте се да убедите и партньора си да спре цигарите. Тогава ще ви е по-лесно да се настроите към новия начин на живот! Алкохолните напитки и кафето също за много вредни за развитието на детето ви. Още по време на първия преглед при вашия лекар го информирайте за лекарствата, които сте приемали редовно. Той ще ви посъветва дали е удачно този прием да продължи. При хронични заболявания, не спирайте лекарствата си своеволно. Това може да бъде опасно за вашето здраве и за здравето на детето ви.   От този момент – от 5 до 12 седмица, ембрионът се намира в силно чувствителна фаза от своето развитие, тъй като се образуват всички вътрешни органи. Не се притеснявайте за действията си от последните две седмици, когато още съвсем не сте знаела, че сте бременна. В този период от ембрионалното развитие вредните влияния водят или до много ранен аборт, който често се бърка с менструално кървене. Или пък ембрионът продължава да се развива нормално и без нарушения. Причината за това е, че в един ранен стадий клетките могат да поемат много различни задачи и уврежданията да се компенсират. Вредните вещества, като определени медикаменти и алкохол, могат да подействат върху ембриона едва, когато се образува стабилна обмяна на веществата между тялото на майката и детето.

Бебето

В 5 седмица от бременността ембрионът е голям само няколко милиметра. Миниатюрното му телце е прозрачно и много меко. Все още безформеното множество от клетки изглежда като странно, подобно на червей образувание. Все пак при ембриона вече могат да се различат част от главичката и част от опашката. На този етап започва развитието на централната нервна система. Нервният канал се затваря и така се образува нервната тръба, от която по-късно ще се оформят главният и гръбначният мозък. Всяко нарушение или увреждане в тази важна фаза може да доведе до дефект на нервната тръба (spina bifida). Рискът от дефекти на нервната тръба се понижава,  ако редовно се приема фолиева киселина или специални мултивитаминни таблетки за бременни. Важно е да започнете приема веднага, щом узнаете че сте бременна или няколко месеца преди да заченете, ако детето е планирано.

Майката

Последният ви менструален цикъл е започнал преди повече от четири седмици. Това, че менструацията ви закъснява, не означава категорично,  че сте бременна. За да сте сигурна, в края на тази седмица направете тест за бременност . Ако тестът е положителен, не отлагайте дълго прегледа при гинеколог. Повечето лекари не насрочват първия преглед толкова рано. Затова не се учудвайте, ако срещата ви с лекаря се състои две или три седмици по-късно. Ако при първия ехографски преглед се установи сърдечната дейност на ембриона, то страховете ви от спонтанен аборт би следвало да отпаднат. Статистиката сочи, че има едва 2% вероятност от спонтанен аборт, ако е налице сърдечна дейност. При консултацията ще бъдете компетентно информирана по всички интересуващи ви въпроси за вашата бременност. Лекарят ще ви задава въпроси: за първия ден от последния менструален цикъл, за нормалната продължителност на цикъла ви, за датата на зачеването, в случай че ви е известна, за предишни бременности или раждания, спонтанни аборти, прекъсвания на бременността, заболявания, операции, наследствени болести в семейството. Ако сте страдали от предместруален синдром (ПМС), то сега усещате доста силно въздействието на хормоналните промени. Това са гадене, внезапна чувствителност към различни миризми, често уриниране (дори и нощем),  напрежение в областта на гърдите, запек и/или подуване на стомаха и необяснима умора. Възможно е да усещате тежест или опъване в областта на таза. Причина за това е засиленото кръвоснабдяване.

Сега е моментът да помислите как да споделите новината, че сте бременна с бъдещия татко.

Таткото

Не можете да си намерите място от радост, че чакате бебе и искате да кажете на целия свят, че ще ставате татко. Или пък не можете да дадете израз на чувствата си?  Не се тревожете – това е напълно нормално. Важното е да споделяте и да преживявате заедно с партньора промяната.

Бременността в цифри:

5 седмица след първия ден на последния менструален цикъл 4 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане) 3 седмица след оплождането 15 – 21 ден от ембрионалното развитие Дължина на ембриона: 1,5 мм