Градим барбекю и беседка в двора без разрешително

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Всеки ще може да си направи барбекю, беседка, чешмичка или друг градински елемент в двора на къщата без строително разрешително. Това съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов след правителственото заседание вчера, на което бяха одобрени редица промени в Закона за устройство на територията, съобщи „Монитор”. Министърът обясни, че сега, за да има разрешение за строеж, собственикът на имота трябва да предостави проект с 12-14 части в общината. „Понякога проектът е
по-скъп от самото строителство на обекта”, обясни Данов.

Имало и друга недомислица – при строеж на чешмичка да се иска и противопожарна уредба. Данов призна и че най-много незаконни строителни обекти били именно малки – бараки, пристройки, барбекюта и т.н. Не е ясно обаче дали вече направените такива ще се узаконяват и как.

Според друга новост отпада екооценката при промяна на предназначението за всички строежи от четвърта, пета и шеста категория в населените места и извън защитените зони. В тях спадат жилищата, парковете с площ до 1 хектар, производствени сгради, частни пътища и други.

Засега промените в ЗУТ не засягат остъклените балкони. По закон те трябва да се правят с проект, защото се променя фасадата на сградата. Според Данов законодателството е добро, но не и прилагането му. Хората си остъкляват балконите без проекти, без становища от компетентните органи.

Според министъра на инвестиционното проектиране остъкляването на балконите е започнало още през 80-те години и продължава досега. „Освен това то е заразно и вече се случва и в други страни”, допълни Данов.

Законът за устройство на територията предвижда още уеднаквяване на процедурите за разрешаване за преместваеми обекти, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Според нея се постига икономия за общините. Освен това от 30 на 14 дни се съкращава срокът
за издаване на разрешение за изработване на подробен устройствен план, каза Бобева.

Според нея това е един от най-критичните моменти в организацията на строителството. Проектите за подробни устройствени планове ще се разгласяват в „Държавен вестник”.

Вече няма визата за проектиране да се съобщава на заинтересованите лица. Така ще се икономисат 338 716 дни от обявлението. Издават се около 25 000 визи годишно. Облекчават се процедурите и сроковете при преустройство на имоти за нежилищни нужди. /БЛИЦ