Британската кралица Елизабет Втора се сдоби с нова луксозна каляска

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Британската кралица Елизабет Втора се сдоби с нова луксозна каляска, която представлява своеобразен музей на британската история. С нея тя се появи на новата сесия на парламента в Лондон.

Бляскавото возило е едва второто, построено за двореца през последните 100 години. Каляската има 360-градусова камера, която показва как монархът вижда процесията. Прозорците й са електрически, колелата и купето са изработени от алуминиева сплав за самолети. Дръжките на вратите са украсени със 130 австралийски сапфира и 24 диаманта.

Най-любопитният предмет е парче от ябълковото дърво, благодарение на което Исак Нютън е открил законите за гравитацията. Въпреки че никой не знае дали митът за падналия плод е истина, британците смятат, че историческата ябълка се е откъснала от дръвчето в градината на Trinity College в Кеймбридж. То се намира точно под прозореца на стаята, където Нютон живял през XVIII век.

Тапицерията е от най-фин копринен брокат. Под седалките в капсула е поставено парче от шотландския Камък на съдбата, на който по традиция сядат монарсите на коронацията.

За украса на каляската също е използван дъб от кораба „Виктория“, с който адмирал Хорейшо Нелсън се хвърля в битката при Трафалгар през 1805 г. и побеждава френско-испанската армада на Наполеон. По возилото може да бъдат открити още части от военния кораб „Мери Роуз“ на крал Хенри VII (1457-1509), куршум от битката при Ватерло (1815), както и метал от британския бомбардировач „Ланкастър“ от Втората световна война.

Болтовете, с които са захванати облегалките за ръцете, са завършени със същия емайл като използвания на яйцата „Фаберже“. За декорацията на 3-тонната каляска са използвани 44 златни листа.

Сред другите любопитни предмети, на които кралицата ще може да се радва в новата си каляска, са част от шейната на Робърт Скот, с която той достига Южния полюс, и детайл от екипировката на Сър Едмънд Хилари – първия човек, стъпил на Еверест. Тънки нишки, изработени от дървен материал от вратите на „Даунинг стрийт“ 10, където живее британският премиер, от портите на крепостта „Тауър“ в Лондон и на парламента, опасват вратите на каляската. Части от греди от главните катедрали на Острова поддържат конструкцията на кралското возило.

Самата кралска каляска е изработвана в продължение на 10 години и нейният създател е австралийския майстор Джим Фрелингтън, който заедно с 50 свои сътрудници работи за вграждането на всички исторически детайли. „Исках да създам нещо специално, което бележи управлението на Елизабет II. Тя ще остане в историята като един от най-великите монарси, живели някога“, споделя Фрелингтън.

Харесва ли ви новата придобивка на кралското семейство?