Kакво представлява медико-генетичната консултация?

13
Добави коментар

Интервю с д-р Савина Хаджидекова, генетик в МБАЛ „Надежда“.

 

МТА: Необходимо ли е, двойките с репродуктивен проблем да се консултират с генетик?

 

Д-р Савина Хаджидекова: Репродуктивната медицина е нов и модерен клон от медицината, занимаващ се с профилактиката, причините, диагнозата и лечението на репродуктивните проблеми при човека. Намира се в тясна връзка с други медицински специалности, сред които е и медицинската генетика.

 

Четете още: Най-често задаваните въпроси за стерилитета

 

 

На всички двойки с репродуктивни проблеми трябва да бъде предложена медико-генетична консултация. Съгласно определението на СЗО инфертилитетът представлява невъзможност за реализиране на клинична бременност по естествен начин в продължение на 12 месеца след системни опити за забременяване или за износване на бременността до термин, поради настъпил аборт или мъртво раждане. Безплодието засяга над 200 000 двойки в България, което показва важността на проблема.

 

Четете още: Стерилитет – честота и причини

 

 

МТА: Какво представлява медико-генетичната консултация?

 

Д-р Савина Хаджидекова: Медико-генетичната консултация е високоспециализирана консултативна медицинска дейност, извършвана от лекар със специалност по медицинска генетика. В процеса на консултирането се събират данни за спонтанни аборти, мъртвораждания, родственици с интелектуална недостатъчност или вродени дефекти, кръвнородствени бракове, наличие на наследствени болести в рода и др.

 

Пациентите получават информация за генетичната същност на проблема,  възможностите за профилактика и терапия, за подходящите диагностични тестове, интерпретация на резултатите, прогнозиране на риск за развитие на дадено наследствено заболяване и/или риска за предаването му в потомството.

 

Продължава на: Генетични причини за безплодие при мъжете

 

В партньорство с:

 

Снимки: Alex E. Proimos, Jesi.L Foter.com