Подова замазка

1
Добави коментар

Различни строителни разтвори се използват за подови настилки, за запълвана на фуги, направа на различни видове мозайки и др…..

За направата на подови замазки, хоризонтални и слабо наклонени външни и вътрешни повърхности се прилагат циментови разтвори. Важен е изборът на вида на използвания цимент в зависимост от условията на експлоатация. За получаване на по-голям клас се прилага по-висока марка цимент. Циментният разтвор подходящ за подова замазка е в съотношение 1:3, пясък-цимент. Основата за замазката трябва да е с достатъчно носеща способност, здрава, гладка, почистена от остри неравности, зидарийни отпадъци. С добре подготвена основа, важно за постигане на добро сцепление, разтворът се полага с машина за замазка-турбозол. Друг важен фактор е равномерното полагане и спазване на разходните норми. Подовата замазка се полага при температура на въздуха най-малко +5 °C. Докато достигне определена твърдост замазката се пази от замръзване.

При качествено направена подова циментова замазка в редки случай се прибягва до полагане на изравняваща саморазливна замазка. След така направена замазка повърхността е подготвена за полагане на теракотени, фаянсови и керамични плочки, гранитогрес и др…..