Как да се справим с ранното събуждане при децата?

1
Добави коментар

Случвало ли ви се е рано сутрин толкова да ви се спи, че дори да не можете да отворите очите си? И точно тогава жадуваната сутрешна дрямка бива прекъсната от детски плач, смях, викове или просто настоятелно побутване по рамото. Е, това се случва почти на всички родители и вероятно ви звучи познато. Но какво да правим, ако малкият движещ се будилник с мелодия „Мамо, ставай” е навит всяка сутрин за 6 ч.? Решението като че ли изглежда просто – ако слагаме детето да си ляга по-късно, то ще става по-късно. Звучи логично, като  математическа теорема.

Помислете пак…

Оказва се, че подобна стратегия не само, че няма да помогне, но дори може да навреди на психическото и емоционално здраве на вашия малък наследник.

Според изследване в областта на детската педиатрия, публикувано в Windsor Peak Press, ако слагаме детето да си ляга късно вечер, това се превръща в повод да се събужда дори още по-рано. Повечето родители смятат, че когато малчуганите си лягат след като вече са преуморени, това ще се превърне в повод да спят непробудно поне до 9 ч. на следващата сутрин. Всъщност експертите са на мнение, че в тези случаи децата имат по-неспокоен и непълноценен сън, не успяват да заспят достатъчно дълбоко, което става повод за ранното им събуждане.

Всичко това е свързано с естествения биологичен часовник на малките. Децата обикновено се нуждаят от 12-14 часа сън на ден като в тези часове се включва и следобедната дрямка. Ако се опитваме да нарушим този естествен ритъм с късно вечерно приспиване, единственото, което ще постигнем, е да намалим качеството на съня и неговата полезност.

Какво да направим вместо това? Опитайте се да приемете ранното ставане като етап, който рано или късно ще отмине. Да, със

сигурност на всеки му се иска да поспи поне още час, особено, ако предният ден е бил тежък и изморителен. Замислете се обаче, че ставането в 6 ч. е типично за доста деца и не е израз на някакъв физически или емоционален проблем.

Научете детето си, че денят не започва веднага, след като то отвори очи Не бързайте да започвате да играете или да давате закуска веднага, след като детето се събуди. То трябва да знае, че е още рано и повечето хора все още спят. Вместо това, изчакайте петнайсетина минути преди да покажете, че вече и вие сте в отбора на будните. Има много деца, които са свикнали да пазят тишина 15-20 минути след ставане от сън. За да не скучае, оставете му книжка или няколко играчки, с които да поиграе в креватчето.

При по-големите деца можете да използвате лампа с таймер – лампата се настройва за определен час и детето трябва да знае, че преди тя да светне, то трябва да опита да поспи още малко.

Източник:

http://www.parenthood.com/