Бохемски плитки за лятото

1
Добави коментар

Плитките никога не са излизали от мода, но за пролет-лято 2014 дизайнери и коафьори им обърнаха по-сериозно внимание. Предлагаме ви няколко идеи за бохемски плитки за лятото, вдъхновени от стила на звездите и тенденциите при косите.

Бохемски плитки за лятото

Плитка вместо диадема

Взимате не много голям кичур коса от дясната страна на лицето и го сплитате на обикновена плитка. Краят захващате с прозрачен гумен ластик. След това прокарвате плитката над главата, ако имате бретон – зад него и захващате с фиба края на плитката зад лявото ухо. Ако се налага, за повече стабилност закрепете средната част на плитката към главата с още една по-малка фиба.

По желание може да вплетете също цветя или дантела, за да стане плетената диадема по-интересна. Останалата коса пуснете свободно на леки вълни.

 

Плитка или кок?

Вариантите за сплетена коса, прибрана на кок са много и разнообразни. Може да хванете косата на конска опашка, да я сплетете на обикновена плитка, на която да подвиете края навътре, така че да не се вижда, а самата плитка да захванете с фиби с главата. Другият вариант е да усучете плитката, за да се получи кръгъл висок кок.

При третия косата е наполовина сплетена – навеждате се надолу, както когато захващате косата на висока конска опашка и сплитате задната част на косата на рибена кост до средата. Завързвате с ластик и прибирате несплетената коса на висок кок.

Плитка житен клас

Плитката житен клас, наричана понякога египетска плитка, е сред най-ефектните и въпреки че изглежда доста сложна, всъщност се прави изключително лесно. Най-често е странична, но може да е и продължение на конска опашка. След като сте хванали косата на опашка, независимо каква, я разделяте на две. Взимате кичур от задната част на едната половина и го хващате към другата половина. След това взимате кичур от втората половина и го захващате към първата и така, докато косата свърши.

Класическата рибена кост

Класическата рибена кост се плете като стандартна тройна плитка, с разликата, че се започва с по-малък кичур коса и постепенно се добавя нова отстрани. Този вариант е сред най-популярните и удобни прически за плажа, защото косата е прибрана, така че държи хладно, и прилича погледите с красивата плетеница. Рибената кост е позната още като френска плитка.

Усукана плитка

При тази плитка косата се разделя стандартно на две или три части, всяка от които се усуква. При преплитането на кичурите, те непрекъснато се усукват, така че да приличат на масури. Наричат тази плитка още „плитка въже“.

Припомняме ви, че напоследък плитките са особено актуални и сред звездите. Бионсе заложи на нов имидж с реге плитки за своята почивка преди дни. Ева Лонгория и Никол Кидман избраха такава прическа за червения килим в Кан, а Кристен Стюарт, Ема Стоун и Джоан Смолс – за гала вечерта на Музея Метрополитън. Кейти Пери и Блейк Лайвли също са почитатели на плитките.

11.06.2014/ Христина Спасова