Райграс – www.za-gradinata.com

1
Добави коментар
riki4
riki4

Райграс

Тревната настилка е едно от най-важните неща в градината. Най-предпочитан за зелен килим е райграсът, макар че той рядко се използва самостоятелно, по-често е съставка в тревна смеска. Най-широко използван е Английският райграс (Lolium perenne).

За да създадем и запазим тревната настилна плътна, мека и красива се изисква редовна поддръжка. Първо се започва с подготовка на почвата. Трябва да се осигури около 20 – 25 см. хумусна почва, рохка и богата на хранителни вещества. Тя трябва да е добре заравнена и почистена от плевели. Ако се налага може да се добавят нова почва, торф или пясък. Преди затреяването добре е почвата да се обогати с комплексен тор NPK.

Желателно е да се прокопаят канали за дренажи и да се изгради поливна система. Тя ще ви помогне да пестите вода и време и градината ви ще има по-чист и подреден вид. Засаждането на райграса е добре да стане възможно по-рано през годината, най-добре ранна пролет, а най-късно до първата половина на октомври. Важно е семената да бъдат разпределени равномерно, като за целта се разпръсват на кръст. Трябва също така площта да се раздели на коридори за да е сигурно, че няма да останат незасети места. След разпръсването на семената трябва да ги заровите в почвата на около 1 см. дълбочина. Може да го направите като минете с гребло по цялата площ отново на кръст.

Следващата важна стъпка е поливането. То трябва да се извършва редовно, защото е в основата на поникването и грижата за райграса. Първите 20 – 30 дни трябва да се полива всеки ден сутрин и вечер, като почвата трябва да се подържа постоянно влажна. Дневната норма вода е 10л./ кв.м. При температура около и по-ниска от 20 градуса семената поникват след близо 20 дни, а ако е по-топло, около 30 градуса- за седмица.

След поникването на тревата оптималното поливане през лятото е веднъж дневно, а през есента и пролетта- веднъж на два дни. Обедните часове не са препоръчителни за поливане, тъй като водата може да попари райграса и той да пожълтее. Добре е райграса да се натори поне веднъж през лятото, а след торенето веднага да се полее. От голямо значение за постигане на красив тревен килим и е косенето на райграса. Първата коситба трябва да бъде когато райграса е на височина 6 – 8 см. Желателно е тя да се прави в сухо време. Периода на косене е от март до началото на ноември, а нормалната височина 3 – 6 см.

Други важни грижи за райграса са: валиране, аериране ( пробиват се множество равномерно разпределени дупки по терена с цел проветряване на корените на тревата), плевене и пръскане.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!