Гласят Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

2
Добави коментар

В момента Бокова за втори път е генерален директор на ЮНЕСКО.

Правителството на Пламен Орешарски е издигнало кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.  Предложението е направено от Кристиян Вигенин, министър на външните работи, съобщи „Фокус“. 

Решението на Министерски съвет все още не е обявено публично. Генералният секретар на ООН се избира от Общото събрание по предложение на Съвета за сигурност.

Ирина Бокова е родена през 1952 г. Дъщеря е на активния функционер на БКП Георги Боков (бивш главен редактор на в. „Работническо дело“) и сестра на Филип Боков (бивш началник на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев и настоящ посланик в Словения). 

Завършила е гимназия с преподаване на английски език в София и „Международни отношения“ в Москва, специализирала е в Харвард в САЩ. Работила е в Министерството на външните работи и в постоянното представителство на България в ООН в Ню Йорк (1977-1982).

След 1989 г. е била народен представител от БСП, зам.-министър и министър на външните работи в правителството на Жан Виденов (1996-1997), кандидат за вицепрезидент на БСП в двойка с Иван Маразов (1996).

От 2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО. Член е на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО от 2007 г. и е вицепрезидент на групата на посланиците франкофони при организацията.

Говори свободно английски, испански, френски и руски. Омъжена е, има две деца.

Агенция „Франс прес“ я описва като „член на Българска социалистическа партия“ и „убедена европейка“.