Tesla Motors пуска патентите си за свободно ползване

6
Добави коментар

Tesla Motors, водещ разработчик на най-висок клас електромобили, обявява сегашните и бъдещите си патенти за отворени. Това съобщи в официалния блог на компанията Elon Musk, изпълнителен директор на Tesla Motors. Musk вярва, че споделянето на патентите би могло да насърчи производителите на електромобили да се вдъхновят от технологията и да последват примера на компанията.

Основните мотиви за пускането на лицензите са желанието за развитие на устойчив транспорт и премахване на пречките на този процес, в лицето на патенти.

В началото на своя кариера Musk много държал на патентите на новооткритата си компания. Той смятал, че патентите са нещо важно и работил здраво за осигуряването им. По-късно променя гледната си точка и както самият той казва: „Получаването на патент означава, че сте си купили лотариен билет за съдебно дело“.

Той също така отбелязва, че това не е ход с цел присвояване на интелектуална собственост от бранша, в лицето на технологии за произвеждане на електромобили. Elon Musk казва ясно, че ако компанията се нуждае от лиценз от друг производител на автомобили, няма да очаква безвъзмездно споделяне на патента, само защото Tesla Motors са пуснали своите безплатно. Tesla Motors силно вярват, че споделянето на патентите би мотивирало и насърчило към действие най-добрите технически таланти.

Ако Tesla успее да осъществи целите си, това ще е добре не само за тях, а и за развитието на производство на електромобили. Което, развитие, от своя страна е борба със замърсяването на планетата.